Dawno temu to było moje jedne z najczęstszych, jak nie codziennych śniadań. Później tak jakoś wyszło, że o niej zapomniałam. Dziś powraca i już wiem, że zostanie ze mną na dłużej - OWSIANKA BUDYNIOWA! Gęsta i kremowa. Pyszna i sycąca. Konsystencja tej owsianki to jej główny atut. Niczym aksamitny budyń, a jednak z ukrytymi płatkami owsianymi. Dodatki w postaci świeżo pokrojonych truskawek i masła orzechowego z kawałkami orzechów dopełniają smak. Jest po prostu przepyszna!
Składniki (1 porcja):
- 40 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- 1/3 łyżeczki stewi
- 3 truskawki
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej małą ilością wrzątku i odstaw do napęcznienia na ok. 5 minut.
- Zagotuj mleko (zostaw około 30 ml), dodaj namoczone płatki i stewię. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.
- W pozostałej porcji mleka rozrób proszek budyniowy. Wlej do gotującej się owsianki, zamieszaj i gotuj jeszcze ok. 1 minuty.
- Przełóż do miseczki, dodaj drobno pokrojone truskawki i masło orzechowe.
Owsianka budyniowa to jedna z moich ulubionych - uwielbiam jej cudownie gęstą konsystencję :)
OdpowiedzUsuńA idź z tymi truskawkami!!! Tak bardzo mamy na nie ochotę a tak bardzo nie chcemy kupować tych co teraz w marketach sprzedają :P Ale owsiankę budyniową i to jeszcze z masełkiem orzechowym byśmy zgarnęły :D
OdpowiedzUsuńHaha:D To prawda, że te dostępne teraz w sklepach znacząco odbiegają smakiem od naszej polskiej, prawdziwej truskawy, ale nie mogłam przejść obok nich obojętnie, tym bardziej, że ceny są coraz bardziej atrakcyjniejsze :P Mimo wszystko, czekam z wytęsknieniem na te świeżutkie, prosto zerwane z krzaczka, z mojej działki :)
UsuńDawno nie robiłam takiej, bo się zraziłam gdy mi nie wyszła :( Czas nadrobić i dać 2 szansę!
OdpowiedzUsuńOoo! Chciałabym takiej spróbować ! :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę;)
nataliakupczak.blogspot.com