Prosty sposób na owsiankę, która zachwyci każdego! Co my tu mamy? Płatki owsiane, rzecz jasna, otręby owsiane, mleko kokosowe, nasiona chia i coś słodkiego. Dzięki otrębom zwiększamy ilość błonnika. Na kremowej, gęstej masie owsianej ułożyłam kilka mrożonych malin i jeżyn, dodałam łyżeczkę masła orzechowego, a całość obsypałam siemieniem lnianym mielonym!
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego (Kuchnie Świata)
- 20 g płatków owsianych
- 20 g otrąb owsianych
- 1/3 łyżeczki stewii (lub inny słodzik - ksylitol, miód)
- 1 łyżeczka nasion chia
- dodatki: masło orzechowe, siemię lniane mielone, jeżyny i maliny mrożone
Przygotowanie:
- Płatki i otręby zalej niewielką ilością wrzątku, aby napęczniały.
- Zagotuj mleko, dodaj namoczone zboża, stewię oraz nasiona chia. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Po takim bogatym śniadaniu chce się aż góry przenosić! :D I to masełko na środku <3
OdpowiedzUsuńUrocze naczynko i pyszna zawartość :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
Zapewne pyszna i cudownie gęsta :) Nigdy jeszcze nie jadłam stewii i nie umiem wyobrazić sobie smaku owsianki z jej dodatkiem.
OdpowiedzUsuńMasz cudowną miseczkę! Skąd ona jest? :)
OdpowiedzUsuńZ home&you :)
Usuń