Pierwsze kotlety z soczewicy, które zrobiłam, tak bardzo mi zasmakowały, że teraz robię je coraz częściej! Za każdym razem zmieniając coś w składnikach, ale zostawiając podobne proporcje. Poniższe przygotowałam z soczewicy czerwonej, dodałam marchewkę, cebulkę i liście jarmużu, które zamroziłam sobie kilka miesięcy temu. Wsypałam ulubione przyprawy oraz zapomniany czosnek niedźwiedzi. Kotlety wyszły przepyszne! Lekko pikantne, dość kruche. Uwielbiam spożywać je razem z warzywami i dodatkiem kaszy :)
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 starta marchewka
- 1 garść drobno pokrojonego jarmużu
- 1/3 posiekanej cebuli
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- przyprawy: curry, pieprz cayenne, ziołowy, czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska
Przygotowanie:
- Soczewicę opłucz i ugotuj w stosunku 1 porcja soczewicy do 2 porcji wody.
- Ugotowaną zblenduj na w miarę gładką konsystencję.
- Do zblendowanej soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki.
- Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj 5-6 kotletów i piecz w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 25-30 minut.
Kiedyś robiłyśmy kotlety z kaszy gryczanej ale z soczewicy jeszcze nie. Wpraszamy się na obiad a my przyniesiemy deser ;D
OdpowiedzUsuńOoo tak! Bardzo dobry pomysł :D Z przyjemnością skosztowałabym Waszych cudownych i zdrowych wypieków, jeszcze tak ślicznie wyglądających! ;)
UsuńTakie kotlety to ja rozumiem! Z ciepłą bułeczką i toną warzyw muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńZanotowane do wypróbowania! Do tego mnóóstwo warzywek i obiad gotowy! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety z soczewicy, Twoje pysznie wyglądają w przekroju :) A z jarmużem i marchewką musiały wyjść wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńOd dawna przymierzam się do zrobienia kotlecików z soczewicy i chyba w końcu nadszedł ten czas. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń