Kiedy nachodzi Cię ochota na czekoladę zrób sobie naleśniki, czekoladowe! :) Dokładnie tak było ze mną, a że dawno nie jadłam naleśników, to właśnie je postanowiłam przyrządzić. Przepis jest bardzo prosty, a same wykonanie łatwe. Naleśniki nie stawiają oporu i bez problemu przewracają się na drugą stronę, także nie łamią się i nie przypalają. Czekoladowe naleśniki smakują bajecznie pysznie! Wyobraźcie sobie połączenie wysokiej jakości gorzkiego kakao z kremowym mlekiem kokosowym - po prostu pycha! Naleśniki nie tylko zaspokajają apetyt na słodkie, ale i poprawiają humor - w końcu są z czekolady! Jeśli nie macie pomysłu na szybkie śniadanie bądź zdrowy deser bierzcie patelnię w ręce i do roboty!
- 50 g mąki owsianej (użyłam bezglutenowej)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka kakao (Kuchnie Świata)
- 100 ml napoju kokosowego (Kuchnie Świata)
- wybrany słodzik - stewia, ksylitol, erytrol
Przygotowanie:
- Do miski przełóż wszystkie składniki (oprócz dodatków!) i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Ma powstać bezgrudkowa, półgęsta konsystencja.
- Rozgrzej patelnie. Jeżeli chcesz możesz użyć odrobiny oleju, ja smażyłam na suchej powierzchni.
- Wylej porcję masy, rozprowadź po całej patelni i smaż z każdej strony po około pół minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polałam gęstym jogurtem naturalnym, ułożyłam plasterki banana i posypałam ziarnami kakao.
Musiały smakować pysznie, a do tego bardzo podoba mi się ich kolor. Dawno już nie robiłam czekoladowych naleśników :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe naleśniki :-) zjadłabym takie z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńSkoro Ty twierdzisz, że dawno nie jadłaś naleśników to my chyba całe wieki już ich nie robiłyśmy :D Teraz mamy ogromną ochotę na takie jak Twoje :D
OdpowiedzUsuńOj, takie naleśniki to bym Ci skradła :)
OdpowiedzUsuńOj, dla mnie idealne! Jeszcze chyba nigdy nie jadłam czekoladowych naleśników :)
OdpowiedzUsuń