Ta pasta to moje wielkie odkrycie tego tygodnia! Po raz pierwszy robiłam pastę z fasoli! I nie ukrywam, że obawiałam się o efekt końcowy. Ale przecież nie prezentowałabym Wam przepisu, który byłby nie smaczny. Także już wiecie - poniższa pasta fasolowa była przepyszna! Odpowiednio doprawiona ulubionymi przyprawami, wzbogacona zdrowym tłuszczem smakowała wyśmienicie! W konsystencji wyszła bardzo kremowa, jakby puszysta. Idealnie rozprowadzała się po powierzchni pieczywa. Jestem nią zachwycona! Wystarczy puszka fasoli, trochę przypraw i oleju, aby zmiksować zdrową, wegańską, bezglutenową, bardzo smaczną pastę, którą użyjemy do przygotowania śniadania, kolacji czy kanapek na wynos! Bardzo polecam!
Składniki:
- 250 g czerwonej fasoli konserwowej (Dobra Zielarnia)
- 2 łyżki oleju (użyłam arganowego, ale oczywiście może być inny, polecam wybrać tłoczony na zimno)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne, czarnego, ziołowego
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Fasolę odsącz z wody.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
- Pasta świetnie pasuje z chrupiącymi waflami kukurydzianymi czy świeżym pieczywem.
idealna nie tylko do kanapek, ale również do wszelkiego rodzaju przekąsek! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Bardzo lubię pastę ze strączków. Często dodaję do niej trochę zblendowanych warzyw po gotowaniu bulionu - taki sposób na niemarnowanie (: Trzeba wtedy uważać z proporcjami, żeby konsystencja nie była zbyt rzadka. Posmarować chleb, posypać czarnuszką albo sezamem, położyć warzywka i chrupać! :)
OdpowiedzUsuńPastę z fasoli robimy już od jakiegoś czasu :D Zawsze mamy ugotowaną fasolę w zamrażarce, dokładamy awokado, przyprawy, blendujemy i można zajadać z warzywami na parze :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju pasty - pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńTakie smarowidła lubię ! Są proste i pyszne, a do tego pasują nie tylko na kanapkę, ale można je dodawać do wszystkiego !
OdpowiedzUsuńMmm, ta konsystencja powala! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wege pasty. Są one bardzo proste w przygotowaniu no i co najważniejsze bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuń