wtorek, 19 kwietnia 2016

Wege pasta z fasoli - prosta, szybka i przepyszna :)

Ta pasta to moje wielkie odkrycie tego tygodnia! Po raz pierwszy robiłam pastę z fasoli! I nie ukrywam, że obawiałam się o efekt końcowy. Ale przecież nie prezentowałabym Wam przepisu, który byłby nie smaczny. Także już wiecie - poniższa pasta fasolowa była przepyszna! Odpowiednio doprawiona ulubionymi przyprawami, wzbogacona zdrowym tłuszczem smakowała wyśmienicie! W konsystencji wyszła bardzo kremowa, jakby puszysta. Idealnie rozprowadzała się po powierzchni pieczywa. Jestem nią zachwycona! Wystarczy puszka fasoli, trochę przypraw i oleju, aby zmiksować zdrową, wegańską, bezglutenową, bardzo smaczną pastę, którą użyjemy do przygotowania śniadania, kolacji czy kanapek na wynos! Bardzo bardzo polecam!


Składniki:
  • 125 g fasoli borlotti konserwowej (Dobra Zielarnia)
  • 125 g czerwonej fasoli konserwowej 
  • 2 łyżki oleju (użyłam arganowego)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne, czarnego, ziołowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta soli morskiej 
Dodatki: wafle kukurydziane (Dobra Zielarnia)

Przygotowanie:
  1. Fasolę odsącz z wody. 
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. 
  3. Pasta świetnie pasuje z chrupiącymi waflami kukurydzianymi czy świeżym pieczywem. 

6 komentarzy:

  1. idealna nie tylko do kanapek, ale również do wszelkiego rodzaju przekąsek! ;)
    zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pastę ze strączków. Często dodaję do niej trochę zblendowanych warzyw po gotowaniu bulionu - taki sposób na niemarnowanie (: Trzeba wtedy uważać z proporcjami, żeby konsystencja nie była zbyt rzadka. Posmarować chleb, posypać czarnuszką albo sezamem, położyć warzywka i chrupać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pastę z fasoli robimy już od jakiegoś czasu :D Zawsze mamy ugotowaną fasolę w zamrażarce, dokładamy awokado, przyprawy, blendujemy i można zajadać z warzywami na parze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tego rodzaju pasty - pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie smarowidła lubię ! Są proste i pyszne, a do tego pasują nie tylko na kanapkę, ale można je dodawać do wszystkiego !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, ta konsystencja powala! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...