Kokosowa jaglanka z ziarnami kakao, chipsami bananowymi i nerkowcami :)

23 maja 2016

Kasza jaglana najczęściej sprawdza się u mnie w formie słodkich, śniadaniowych jaglanek. Uwielbiam jej smak i to, że tak dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Poniższa jest przyjemnie kokosowa, chrupiąca od surowych ziaren kakao i nerkowców, z wyczuwalnym akcentem banana. Całość oblana słodziutkim miodem. Idealna na pyszne rozpoczęcie dnia.


Składniki:
  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 10 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka surowych ziaren kakao kruszonych 
  • 1 łyżka chipsów bananowych niesłodzonych 
  • kilka orzechów nerkowca
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego 
Dodatki:
  • kilka plasterków świeżego banana
  • 1 łyżeczka miodu 

Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!). 
  2. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest to ok. 15 minut. 
  3. Przełóż do miseczki, dodaj banana i polej miodem. 

4 komentarze

  1. Wyobrażam sobie, jak obłędnie musiała smakować kasza z takimi dodatkami, bo sama często robię podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już Ci to pisałam, ale nie ma chyba lepszego połączenia niż banan + kakao/czekolada/ziarna kakaowca <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Miseczka pełna dobroci <3 My byśmy standardowo miód zamieniły na coś innego ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. I u mnie ta kasza najlepiej sprawdza się na słodko :)

    OdpowiedzUsuń