Kasza jaglana najczęściej sprawdza się u mnie w formie słodkich, śniadaniowych jaglanek. Uwielbiam jej smak i to, że tak dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Poniższa jest przyjemnie kokosowa, chrupiąca od surowych ziaren kakao i nerkowców, z wyczuwalnym akcentem banana. Całość oblana słodziutkim miodem. Idealna na pyszne rozpoczęcie dnia.
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 10 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka surowych ziaren kakao kruszonych
- 1 łyżka chipsów bananowych niesłodzonych
- kilka orzechów nerkowca
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- kilka plasterków świeżego banana
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko, wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!).
- Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest to ok. 15 minut.
- Przełóż do miseczki, dodaj banana i polej miodem.
Wyobrażam sobie, jak obłędnie musiała smakować kasza z takimi dodatkami, bo sama często robię podobną :)
OdpowiedzUsuńJuż Ci to pisałam, ale nie ma chyba lepszego połączenia niż banan + kakao/czekolada/ziarna kakaowca <3
OdpowiedzUsuńMiseczka pełna dobroci <3 My byśmy standardowo miód zamieniły na coś innego ;D
OdpowiedzUsuńI u mnie ta kasza najlepiej sprawdza się na słodko :)
OdpowiedzUsuń