Ciasto czekoladowe zrobione z mąk bezglutenowych w żadnym stopniu nie odbiega od zwyczajnych słodkości zrobionych z dodatkiem białka pszennego, czyli glutenu. Po spróbowaniu ciasta przez moją rodzinę i znajomych niektórzy nie dowierzali, że nie ma w nim glutenu i jest zrobione z ryżu oraz gryki, a smakuje "normalnie". Co oznacza, że ciacho spotkało się z jak najbardziej pozytywnym odbiorem. A jakie jest w smaku? Mocno czekoladowe, idealnie słodkie, lekko pulchne, bardzo sycące. Ze szklanką mleka lub napoju roślinnego smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej (Incola)
- 90 g mąki gryczanej (Incola)
- 60 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g kakao gorzkiego, naturalnego
- 125 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik)
- 100 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 80 g gorzkiej kuwertury lub czekolady
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski. Za pomocą miksera miksuj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę.
- Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 180*C przez 50 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej ostygnięte ciasto.
Wygląda mega! Pamiętam, jak robiłam w zeszłym roku ciasto czekoladowe z cukinią - mama też się dziwiła, że to takie dobre wyszło :D
OdpowiedzUsuńPo prostu ubóstwiamy wszelkie ciasta z mąką gryczaną <3 Jej smak jest boski! :D Czekoladowe ciacho byśmy zjadły w 5 minut :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że potrafię sobie wyobrazić ten pyszny smak ;)
OdpowiedzUsuńMogę wpaść na kawałek? Ostatnio za mną chodzi coś takiego czekoladowego! <3
OdpowiedzUsuń