Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Ekodis paczkę produktów, z których miałam przygotować makaron z nerkowcami. Sama marka Ekodis prowadzi sprzedaż produktów takich jak zdrowa żywność, bakalie, przyprawy, kawy ziarniste i mielone. Oprócz produktów sygnowanych swoim, markowym znaczkiem znajdziemy tam też wiele artykułów innych producentów.
Przechodząc do przepisu - prezentuje Wam pełnoziarnisty makaron penne, z gęstym sosem pomidorowym, suszonymi pomidorami, chrupiącymi nerkowcami i bazylią. Wszystkie składniki, kiedy się je połączy tworzą przepyszny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek! Podprażone orzechy nerkowca jeszcze bardziej uwydatniają swój charakterystyczny, maślany smak. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga poświęcenia wielu czasu.
Składniki (1 porcja):
- 50 g makaronu razowego penne (Ekodis)
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory w oliwie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 ml pulpy pomidorowej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej lub słodkiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego lub kolorowego
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka nerkowców
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- Na patelni rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dolej odrobinę wody, zmniejsz ogień, przykryj patelnie i duś przez 10 minut.
- Dodaj pulpę pomidorową, pokrojone w paski pomidory suszone oraz wszystkie przyprawy.
- Smaż na pełnym ogniu, bez przykrycia i mieszaj od czasu do czasu (ok. 7 minut). W ten sposób sos pomidorowy naturalnie się zagęści.
- Nerkowce podpraż delikatnie na suchej patelni.
- Ugotowany makaron wyłóż na talerz, dodaj sos pomidorowy, a całość posyp uprażonymi nerkowcami i suszoną bazylią.
Kupię nerkowce i suszone pomidory, i wypróbuję - lubię takie gęste sosy pomidorowe, bardzo aromatyczne. A jeszcze nerkowce do tego - pycha! Właśnie od wtorku będę u koleżanki, która jest makaronożercą, to jej upichcę :P
OdpowiedzUsuńJakie to musiało być dobre !! :) Sama często dokładam nerkowce do dań warzywnych, ale ten kolor sosu jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńZ orzechami to szczególnie nasze klimaty smakowe :D Nerkowce muszą fajnie komponować się z pomidorami i makaronem :)
OdpowiedzUsuńMmm, moje klimaty :)
OdpowiedzUsuń