Penne z suszonymi pomidorami i nerkowcami :)

21 maja 2016

Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Ekodis paczkę produktów, z których miałam przygotować makaron z nerkowcami. Sama marka Ekodis prowadzi sprzedaż produktów takich jak zdrowa żywność, bakalie, przyprawy, kawy ziarniste i mielone. Oprócz produktów sygnowanych swoim, markowym znaczkiem znajdziemy tam też wiele artykułów innych producentów. 

Przechodząc do przepisu - prezentuje Wam pełnoziarnisty makaron penne, z gęstym sosem pomidorowym, suszonymi pomidorami, chrupiącymi nerkowcami i bazylią. Wszystkie składniki, kiedy się je połączy tworzą przepyszny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek! Podprażone orzechy nerkowca jeszcze bardziej uwydatniają swój charakterystyczny, maślany smak. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga poświęcenia wielu czasu. 


Składniki (1 porcja):
  • 50 g makaronu razowego penne (Ekodis)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory w oliwie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 250 ml pulpy pomidorowej 
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej lub słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego lub kolorowego 
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 1 łyżka nerkowców 

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dolej odrobinę wody, zmniejsz ogień, przykryj patelnie i duś przez 10 minut. 
  3. Dodaj pulpę pomidorową, pokrojone w paski pomidory suszone oraz wszystkie przyprawy. 
  4. Smaż na pełnym ogniu, bez przykrycia i mieszaj od czasu do czasu (ok. 7 minut). W ten sposób sos pomidorowy naturalnie się zagęści.
  5. Nerkowce podpraż delikatnie na suchej patelni. 
  6. Ugotowany makaron wyłóż na talerz, dodaj sos pomidorowy, a całość posyp uprażonymi nerkowcami i suszoną bazylią.

4 komentarze

  1. Kupię nerkowce i suszone pomidory, i wypróbuję - lubię takie gęste sosy pomidorowe, bardzo aromatyczne. A jeszcze nerkowce do tego - pycha! Właśnie od wtorku będę u koleżanki, która jest makaronożercą, to jej upichcę :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musiało być dobre !! :) Sama często dokładam nerkowce do dań warzywnych, ale ten kolor sosu jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z orzechami to szczególnie nasze klimaty smakowe :D Nerkowce muszą fajnie komponować się z pomidorami i makaronem :)

    OdpowiedzUsuń