Kotlety z indyka sprawdzą się jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze.
Składniki (8 sztuk):
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia (250 g)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: curry, papryka wędzona ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, zioła prowansalskie, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj drobno startą cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając.
- Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj.
- Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut.
Co prawda do naszych dzisiejszych słodkich burgerów nie pasują ale na obiad z surówką zjadłybyśmy i to z nieukrywaną chęcią :D
OdpowiedzUsuńZ cukinią nigdy nie jadłam, ale przygotowywałam takie z marchewką i natką. Są uniwersalne, bo można je jeść właśnie jako dodatek do obiadu, z chlebem jako kanapkę, można zrobić w sosie albo solo - są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńmoja mama uwielbia indyka i cukinie, muszę jej pokazać ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńLubię tylko pieczone, a nawet kocham. <3
OdpowiedzUsuń