Pieczone kotlety z indyka z cukinią :)

28 maja 2016

Kotlety z indyka sprawdzą się jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze.


Składniki (8 sztuk):
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 mała cukinia (250 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju 
  • przyprawy: curry, papryka wędzona ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, zioła prowansalskie, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji 

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj drobno startą cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając.
  2. Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj. 
  3. Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut. 

5 komentarzy

  1. Co prawda do naszych dzisiejszych słodkich burgerów nie pasują ale na obiad z surówką zjadłybyśmy i to z nieukrywaną chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cukinią nigdy nie jadłam, ale przygotowywałam takie z marchewką i natką. Są uniwersalne, bo można je jeść właśnie jako dodatek do obiadu, z chlebem jako kanapkę, można zrobić w sosie albo solo - są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama uwielbia indyka i cukinie, muszę jej pokazać ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tylko pieczone, a nawet kocham. <3

    OdpowiedzUsuń