Gęsta, młoda kapustka - wegańska, dietetyczna :)

1 czerwca 2016

Teraz jest ten czas, kiedy powoli zaczynamy zajadać się pierwszymi, świeżymi, tegorocznymi warzywami. Na jedno z głównych miejsc zasługuje młoda kapusta, którą można wykorzystać na wiele sposobów, ale ten poniżej jest moim najulubieńszym. Poszatkowane zielone liście kapusty z mnóstwem koperku (o którym tutaj zapomniałam, ale śmiało go dodawajcie), pietruszki, szczypiorku i innej zieleniny. Całość zagęściłam mąka z groszku żółtego, dzięki czemu kapusta stała się kremowa i nabrała apetycznej konsystencji. 


Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty 
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łodyga lubczyku
  • 1 mała, młoda pora
  • 250 ml wody 
  • ulubione przyprawy, u mnie: pieprz ziołowy i czarny, pieprz cayenne, curry, papryka wędzona ostra, sól himalajska
Do zagęszczenia:

Przygotowanie:
  1. Na dno garnka wlej wodę, dodaj poszatkowaną kapustę i posiekane natki: szczypior, pietruszka, lubczyk oraz por. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. 
  2. Po tym czasie dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj ok. 10 minut. 
  3. Kiedy kapustka będzie już miękka możesz ją zagęścić. Rozrób w wodzie mąkę grochową, dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Mieszaninę wlej do kapusty i energicznie mieszaj, już na pełnej mocy ognia. Pogotuj ok. 5 minut. 

3 komentarze

  1. Ale byśmy się nią objadły ;D Musiałabyś nam porcję wydzielić, bo byśmy wszystko zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! :) Najlepsza z ciepłymi grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę inaczej robię młodą kapustkę (nie tak na gęsto, inne składniki też daję - będzie przepis ;)), ale zwłaszcza z tą mąką bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń