Teraz jest ten czas, kiedy powoli zaczynamy zajadać się pierwszymi, świeżymi, tegorocznymi warzywami. Na jedno z głównych miejsc zasługuje młoda kapusta, którą można wykorzystać na wiele sposobów, ale ten poniżej jest moim najulubieńszym. Poszatkowane zielone liście kapusty z mnóstwem koperku (o którym tutaj zapomniałam, ale śmiało go dodawajcie), pietruszki, szczypiorku i innej zieleniny. Całość zagęściłam mąka z groszku żółtego, dzięki czemu kapusta stała się kremowa i nabrała apetycznej konsystencji.
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łodyga lubczyku
- 1 mała, młoda pora
- 250 ml wody
- ulubione przyprawy, u mnie: pieprz ziołowy i czarny, pieprz cayenne, curry, papryka wędzona ostra, sól himalajska
- 50 ml wody
- 3 łyżeczki mąki z grochu żółtego (Probio)
Przygotowanie:
- Na dno garnka wlej wodę, dodaj poszatkowaną kapustę i posiekane natki: szczypior, pietruszka, lubczyk oraz por. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut.
- Po tym czasie dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
- Kiedy kapustka będzie już miękka możesz ją zagęścić. Rozrób w wodzie mąkę grochową, dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Mieszaninę wlej do kapusty i energicznie mieszaj, już na pełnej mocy ognia. Pogotuj ok. 5 minut.
Ale byśmy się nią objadły ;D Musiałabyś nam porcję wydzielić, bo byśmy wszystko zjadły :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :) Najlepsza z ciepłymi grzankami :)
OdpowiedzUsuńTrochę inaczej robię młodą kapustkę (nie tak na gęsto, inne składniki też daję - będzie przepis ;)), ale zwłaszcza z tą mąką bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń