Truskawkowa jaglanka z chia, daktylami i migdałami :)

26 maja 2016

Konsystencja tej truskawkowej jaglanki jest nieco gęstsza za sprawą nasionek chia, sprawnie pochłaniających użyty napój. Z dużymi kawałkami migdałów, których nie rozdrabniałam i które świetnie chrupią podczas jedzenia. Słodyczy jaglance nadają daktyle, które pod wpływem ciepła rozpadają się i stają się mięciutką, słodką formą. Dla tych którym słodyczy jest za mało radzę dodać miodu lub syropu klonowego. 


Składniki:
  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 1 łyżka liofilizowanych truskawek 
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 3 daktyle
  • kilka migdałów
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego 
Dodatki:
  • truskawki
  • 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy 

Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!). 
  2. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest ok. 15 minut. 
  3. Przełóż do miseczki, dodaj truskawki i polej miodem. 

6 komentarzy

  1. A właśnie zajadamy sobie truskawki w galaretce ale taką jaglaną miseczką też możesz się z nami podzielić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona kremowa! Takie jaglanki sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z sezonowymi truskawkami musi być cudowne :) Prawdziwe letnie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje mi się, że komentowałam tą notkę, a komentarza nie widzę :/
    Jaglanka wygląda super i sama robiłam podobną w środę, ale ze świeżymi truskawkami, które ugotowałam wraz z innymi składnikami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, może się nie załadował komentarz albo chodziło o inną jaglankę - ostatnio u mnie ich coraz więcej :) W każdym bądź razie ja nic nie usuwałam ;)

      Usuń
  5. Ja chce to jutro na śniadanie! *O*
    Uwielbiam kasze jaglaną, a truskawki do niej znakomicie pasują.

    OdpowiedzUsuń