Bezglutenowe placuszki owsiano-kasztanowe z truskawkami :)

24 czerwca 2016

Sezon truskawkowy w pełni, a więc trzeba korzystać. Cieszę się, że mogę zrywać te czerwone owocki już na swoim ogródku. Placuszki powstały z mąki owsianej i kasztanowej, dzięki czemu są bezglutenowe. W środku oprócz jajka, mleka i innych dodatków znajdziesz także kawałki truskawek! O owocach tych nie zapomniałam także po usmażeniu placków i dodałam je w znaczącej ilości - trzeba korzystać póki jeszcze są. 


Składniki:
  • 25 g mąki owsianej
  • 25 g mąki kasztanowej (Incola)
  • 1 jajko
  • 50 ml napoju roślinnego/mleka
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • garść truskawek

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz truskawek wymieszaj dokładnie w misce za pomocą łyżki. 
  2. Następnie wrzuć pokrojone drobno truskawki i delikatnie zamieszaj. 
  3. Nagrzej patelnie i wylej porcje cista. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. 
  4. Podawaj z dodatkową porcją truskawek i np. masłem orzechowym. 

5 komentarzy

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne jem na sobotnie śniadanie od kilku tygodniu, tylko nie dodaję chia, zamiast ksylitolu używam cukru kokosowego i jeszcze olej kokosowy ;)
    Twoje wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wreszcie wypróbować mąkę kasztanową. Placuszki obłędne - często jadam takie w niedziele na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamy wrażenie, że obojętnie ile tych truskawek byśmy zjadły i tak jak się skończy sezon powiemy, że się ich dostatecznie nie najadłyśmy! :D
    Od dwóch dni już zbieramy codziennie po garści naszych malinek także coś na zastępstwo będzie do takich placuszków :P Kochamy mąkę kasztanową i cieszymy się, że właśnie nabyłyśmy jej zapas :D

    OdpowiedzUsuń