Placuszki bezglutenowe są wykonane w 100% z mąki ryżowej, pełnoziarnistej. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz nie sprawiają trudności podczas smażenia. Są delikatne i puszyste, nieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców.
Składniki:
- 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO)
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO)
- nerkowce (PRO-BIO)
- borówki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszaj w misce za pomocą łyżki.
- Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewróć placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki.
Wyglądają cudownie puchato i podoba mi się skład :)
OdpowiedzUsuńTeż idealne aby wziąć w rękę i zjeść w biegu bez brudzenia sobie rąk :)
OdpowiedzUsuńTakie omleciko-naleśniki, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńIdealne! :)
OdpowiedzUsuń