Ostatnio moje śniadania to przeważnie przeróżne placuszki, z różnych mąk i dodatków. Można napisać, że z codziennej owsianki przerzuciłam się na placki. Poniższe są wykonane z mąki owsianej, certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem, a główny dodatek stanowią czereśnie. Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone. Ale i tak były pyszne. Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne i przyjemnie słodkie. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1 jajko
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 płaska łyżka erytrolu (Vivio)
- 1 łyżeczka nasion chia (Vivio)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- garstka wypestkowanych czereśni (u mnie mrożone)
Przygotowanie:
- Przełóż wszystkie składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą.
- Patelnie mocno nagrzej, wylej porcje ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie przewróć na druga stronę i smaż niecałą minutę.
- Dodaj ulubione dodatki, u mnie masło z nerkowców i banan.
Placki z czereśniami to jedne z moich ulubionych - mam w planach zrobienie ich jutro na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńTak się przymierzam do placków, ale ostatnio wygrywa zamiennie owsianka z kanapkami z masłem orzechowym i truskawkami :p
OdpowiedzUsuńPodsunęłaś mi pomysł na kanapki z masłem i truskawkami, bo do tej pory zawsze masło orzechowe łączyłam z bananem :P
UsuńA ja lubię z ogórkiem ;-)
UsuńO rety! Też bardzo ciekawie ;)
UsuńUwielbiam placki na śniadanie ! Z sezonowymi owocami zawsze najlepsze - a teraz jest idealny okres na takie świeże i aromatyczne owoce :)
OdpowiedzUsuńMasz mrożone czereśnie? Wow szacunek u nas tylko wiśnie możemy zamrozić, bo czereśnie za szybko znikają :D
OdpowiedzUsuńMiałam :D U mnie jest podobny problem z czereśniami, ale kiedyś jak już nie mogliśmy wcisnąć ani jednej więcej to postanowiłam, że zamrożę troszkę, niewiele, ale do placków w sam raz :D :P
UsuńZ czereśniami? Zamawiam! <3
OdpowiedzUsuń