Owsiane placki z czereśniami - bezglutenowe :)

10 czerwca 2016

Ostatnio moje śniadania to przeważnie przeróżne placuszki, z różnych mąk i dodatków. Można napisać, że z codziennej owsianki przerzuciłam się na placki. Poniższe są wykonane z mąki owsianej, certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem, a główny dodatek stanowią czereśnie. Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone. Ale i tak były pyszne. Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne i przyjemnie słodkie. Bardzo szybkie w przygotowaniu.


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Przełóż wszystkie składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. 
  2. Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą. 
  3. Patelnie mocno nagrzej, wylej porcje ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie przewróć na druga stronę i smaż niecałą minutę. 
  4. Dodaj ulubione dodatki, u mnie masło z nerkowców i banan. 

9 komentarzy

  1. Placki z czereśniami to jedne z moich ulubionych - mam w planach zrobienie ich jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się przymierzam do placków, ale ostatnio wygrywa zamiennie owsianka z kanapkami z masłem orzechowym i truskawkami :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsunęłaś mi pomysł na kanapki z masłem i truskawkami, bo do tej pory zawsze masło orzechowe łączyłam z bananem :P

      Usuń
    2. A ja lubię z ogórkiem ;-)

      Usuń
    3. O rety! Też bardzo ciekawie ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam placki na śniadanie ! Z sezonowymi owocami zawsze najlepsze - a teraz jest idealny okres na takie świeże i aromatyczne owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz mrożone czereśnie? Wow szacunek u nas tylko wiśnie możemy zamrozić, bo czereśnie za szybko znikają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam :D U mnie jest podobny problem z czereśniami, ale kiedyś jak już nie mogliśmy wcisnąć ani jednej więcej to postanowiłam, że zamrożę troszkę, niewiele, ale do placków w sam raz :D :P

      Usuń
  5. Z czereśniami? Zamawiam! <3

    OdpowiedzUsuń