Leczo z dynią :)

11 sierpnia 2016

Jedno z najlepszych dań tego typu jakie udało mi się przyrządzić. Uwielbiam dynię i zawsze z niecierpliwością oczekuję na jej sezon. Tak się złożyło, że na ogródku wyrosła już całkiem pokaźna sztuka, która stała się inspiracją do dzisiejszego dania. Niemalże wszystkie warzywa (oprócz papryki) pochodzą z domowego ogródka, co przyczyniło się do powstania niezwykle aromatycznego i naturalnego smaku. W końcu nie ma to jak użyć swoich, samodzielnie wyhodowanych produktów! (dzięki Ci Mamo 😘). To leczo smakuje przepysznie! Mogłabym jeść chyba codziennie, dlatego zawsze robię większą porcję.


Składniki (4-6 porcji):
  • 1/2 średniej dyni
  • 1/2 dużej cukinii 
  • 3 zielone papryki 
  • 3 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • kilka młodych marchewek
  • 1 łyżka oleju  
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, pieprz cayenne, sól himalajska

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez 3 minuty posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz w talarki marchewki. Dodaj 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. 
  3. Kolejno wrzuć pokrojone w kostkę dynię i cukinię, uprzednio obrane ze skórki. 
  4. Duś ok. 15 minut. 
  5. Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Delikatnie wymieszaj całość i smaż już na pełnym ogniu ok. 10-15 minut, do momentu odparowania nadmiaru wody. 

10 komentarzy

  1. pyszne połączenie składników, ja również uwielbiam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo uwielbiam! Ale nie dodawałam jeszcze dyni do niego - muszę koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało być przepyszne - zwłaszcza, że warzywka są "swoje"!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj właśnie zakupiłam dynię :) Duża sztuka - dziś w programie mam z nią curry, ale zostawię trochę do tego leczo i przygotuję jego cały gar w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cury z dynia brzmi pysznie :) Daj znać jak zrobisz leczo czy smakowało :)

      Usuń
  5. Dynię najbardziej lubię w plackach, ale Twoje leczo wygląda cudownie :) W tym sezonie dyni jeszcze nie jadłam, ale chyba zacznę się rozglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My już też z pierwszej dyni zrobiłyśmy zupę krem wraz z cukinią i pomidorami a takie leczo będziemy robić w przyszłym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam leczo!! Ale z dyniowym się jeszcze nie spotkałam!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam leczo, ale nigdy nie dodałam do niego dyni !!! :)
    pozdrawiam ,mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń