Bezglutenowe wegańskie muffinki :)

25 września 2016

Bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu (tutaj przyznam się, że zapomniałam, bo miałam dodać trochę oleju kokosowy 😂)! To z czego powstały te babeczki!? Z produktów wegańskich, bezglutenowych, które świetnie zastąpiły powszechnie stosowane składniki. Muffinki pięknie wyrosły, są puszyste i puchate. Czuć kokos, choć nie intensywnie. Nie są przesłodzone, ale nadal słodkie. W niektóre powtykałam jeżyny, tak dla urozmaicenia, ale dobrze sprawdzą się także maliny. Podsumowując, bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, szybko znikają.


Składniki:
  • 120 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 100 g banana
  • 250 ml mleka sojowego
  • 15 kropelek stewii kokosowej (Via Health)
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia
  • jeżyny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki.
  • Przełóż do foremek na muffinki (8 sztuk). 
  • Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut. 

5 komentarzy