Pewnie się powtórzę, ale muszę napisać to znowu - uwielbiam dynię! Smakuje mi przygotowana na różne sposoby, na słodko i na słono, sama, z dodatkiem innych warzyw czy właśnie w zupie. Dzisiejszy przepis na zupę krem z dyni jest moim ulubionym! Najlepszy krem jak jadłam! Cudowny smak, aromatyczny zapach i ta konsystencja - gęsta i kremowa. Pyszności! Dodatek imbiru i mleczka kokosowego dał niebywały efekt końcowy. Całość jest lekko pikantna, choć możecie pominąć ostrą papryczkę, wówczas wyjdzie wersja łagodna. Bardzo mocno polecam Wam ten przepis - niebo w ustach 😋 A NutriBullet pokazał, że nie tylko koktajle można w nim zmiksować.
Składniki
- 1,3 kg dyni (1/2 średniej sztuki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- kawałeczek imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka wody
- 200 ml mleczka kokosowego (polecam z Bioindygo.pl - jest idealne)
- 1 łyżka curry
- dodatkowo: sól himalajska, papryka wędzona, papryk słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
- W garnku rozpuść i rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim drobno posiekane cebule, czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Smaż ok. 10 minut.
- Następnie dodaj obraną i oczyszczoną dynię pokrojoną w grubą kostkę. Zalej szklanką wody i od zagotowania gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Teraz dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
- Wlej mleczko kokosowe i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Ja w tym celu użyłam NutriBullet.
Nie wątpię, że jest pyszny :) Cóż za konsystencja!
OdpowiedzUsuńCo za wspaniała konsystencja ;)
OdpowiedzUsuńMniam, konsystencja super :)
OdpowiedzUsuńDziś też dodam dynię, ale do zupy warzywnej :)
O, ja robię nieco inaczej, ale uwielbiam zupę dyniową :) Ma przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe do dyni pasuje jak ulał! :D Kochamy ten smak <3
OdpowiedzUsuńKrem z kopem ! Taka rozgrzewająca zupa by mi się teraz przydała :)
OdpowiedzUsuń