Kolejna wariacja smakowa tego tradycyjnego dania, jakim jest leczo. Zjem jedno i już robię następne, zawsze jednak zmieniając coś w składnikach, aby uzyskać inny smak, ale równie pyszny co pozostałe. Leczo z dodatkiem dyni przebiło moje oczekiwania i zniknęło w szybkim czasie. Teraz dodałam główkę młodej kapusty i efekt końcowy był równie zadowalający. Kto wie, może za jakiś czas znowu pojawi się przepis na nowy miks warzyw, tworzący pyszne i odżywcze leczo.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, papryka wędzona
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż, przez ok. 3 minuty pokrojoną w kostkę paprykę.
- Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i pokrojone na pół pomidorki. Zalej połową szklanki wody. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut.
- Teraz dodaj obraną i wydrążoną (jeżeli posiada duże pestki i twardą skórkę) cukinię i duś kolejne 25 minut.
- Po tym czasie przypraw, dodaj koncentrat i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Smaż na dużym ogniu/mocy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Leczo będzie gotowe, kiedy ilość wody będzie niewielka, a samo danie stanie się lekko gęste.
Mmm, ale boski! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na leczo :) Podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuńLeczo z młodej kapusty robiłam kilka razy w tym sezonie i bardzo mi smakowało :) A Twoje wygląda przepysznie :);)
OdpowiedzUsuńUwielbiam duszoną młodą kapustę, więc takie leczo jest dla mnie w sam raz! :)
OdpowiedzUsuńMy zawsze dodajemy dynię do takich dań :D Z kapustą też musimy wypróbować :D
OdpowiedzUsuńLubię leczo z dodatkiem młodej kapusty, bo nadaje mu dodatkowej słodkości i delikatności :)
OdpowiedzUsuń