Delikatnie słodkie latte o "puszystej" konsystencji, lekko herbacianym smaku i aromacie to świetny pomysł na urozmaicenie swojej diety. Możesz pić je o każdej porze dnia, delektując się pysznym smakiem jednocześnie dostarczając organizmowi sporą dawkę składników odżywczych (więcej TUTAJ).
Składniki:
- 1 płaska łyżeczka matchy tradycyjnej (Moya Matcha)
- 3 łyżki zimnej wody
- 150 ml gorącej wody (80*C)
- 100 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
- Do miseczki lub specjalnej czarki wsyp herbaciany proszek i wlej niewielką ilość zimnej wody, np. 3 łyżki. Następnie za pomocą bambusowej miotełki (chasen) lub spieniacza do mleka dokładnie wymieszaj składniki. Całość przelej do filiżanki.
- Teraz wlej gorącą wodę, dodaj cukier z wanilią oraz mleka migdałowe. Całość ponownie spień, tak aby powstała pianka.
Nie pomyślałabym że latee moze być zielona :P
OdpowiedzUsuńChętnie bym się takiego napiła :)
OdpowiedzUsuńChętnie też byśmy spróbowały taką wersję z napojem ryżowym, bo jest słodsze :D
OdpowiedzUsuńTo coś, co chętnie bym spróbowała :) Zielona latte - kurcze, super sprawa :)
OdpowiedzUsuń