I proszę bardzo! Tak jak zapowiadałam tak też uczyniłam 😂 Kolejna propozycja na leczo w tym roku! To jakieś szaleństwo, warzywne szaleństwo! Tym razem oprócz najczęściej dodawanych składników pokusiłam się jeszcze na zielony groszek oraz mleczko kokosowe. Efekt ponownie pyszny, bo w końcu, co tu ma wyjść nie dobrego, przecież warzywa są bardzo smaczne. Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie w przyszłe wakacje, gdzie nadmiar świeżych warzyw zainspiruje mnie do kolejnych kombinacji smakowych.
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe)
- 1 średnia cukinia
- 1/2 średniej dyni
- 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
- 1 łyżka oleju
- 50 ml mleczka kokosowego (z puszki)
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne
Przygotowanie
- Rozgrzej olej na patelni.
- Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i podsmażaj przez 5 minut.
- Teraz dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz mrożony groszek.
- Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie dołóż najpierw oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a następnie tak samo dynię. Całość duś ok. 25 minut.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż już na pełnym ogniu, aby odparować nadmiar wody.
- Przed końcem wlej mleczko kokosowe i zamieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Uuu, kusząca propozycja :) Tak jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMa bardzo łądny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda jak sosik curry :) Na pewno wyszła pyszna mieszanka i zjadłabym taką z ryżem basmati :D
OdpowiedzUsuńMnie także najbardziej pasuje do ryżu - będzie mi brakować tych warzywnych potrawek :( Chociaż narobiłam trochę do słoików! :)
OdpowiedzUsuńNie! My nie chcemy się żegnać z leczo! :P Dobrze, że parę potrawek sobie za pasteryzowałyśmy w słoikach :D
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, zwłaszcza to mleczko kokosowe w tej potrawie :)
OdpowiedzUsuń