Leczo z zielonym groszkiem i mleczkiem kokosowym :)

23 września 2016

I proszę bardzo! Tak jak zapowiadałam tak też uczyniłam 😂 Kolejna propozycja na leczo w tym roku! To jakieś szaleństwo, warzywne szaleństwo! Tym razem oprócz najczęściej dodawanych składników pokusiłam się jeszcze na zielony groszek oraz mleczko kokosowe. Efekt ponownie pyszny, bo w końcu, co tu ma wyjść nie dobrego, przecież warzywa są bardzo smaczne. Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie w przyszłe wakacje, gdzie nadmiar świeżych warzyw zainspiruje mnie do kolejnych kombinacji smakowych.


Składniki:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe)
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 średniej dyni
  • 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • 1 łyżka oleju 
  • 50 ml mleczka kokosowego (z puszki)
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne

Przygotowanie
  1. Rozgrzej olej na patelni.
  2. Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i podsmażaj przez 5 minut. 
  3. Teraz dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz mrożony groszek. 
  4. Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. 
  5. Po tym czasie dołóż najpierw oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a następnie tak samo dynię. Całość duś ok. 25 minut.
  6. Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż już na pełnym ogniu, aby odparować nadmiar wody. 
  7. Przed końcem wlej mleczko kokosowe i zamieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty. 

6 komentarzy

  1. Uuu, kusząca propozycja :) Tak jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak sosik curry :) Na pewno wyszła pyszna mieszanka i zjadłabym taką z ryżem basmati :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie także najbardziej pasuje do ryżu - będzie mi brakować tych warzywnych potrawek :( Chociaż narobiłam trochę do słoików! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie! My nie chcemy się żegnać z leczo! :P Dobrze, że parę potrawek sobie za pasteryzowałyśmy w słoikach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja, zwłaszcza to mleczko kokosowe w tej potrawie :)

    OdpowiedzUsuń