Od kiedy jestem w posiadaniu specjalnego ostrza do Nutribullet mielę wszystko jak popadanie 😂 Tym razem padło na kaszę gryczaną nieprażoną. Z jej udziałem powstał ten oto bezglutenowy omlet - pyszny i puszysty. Na wierzchu znajduje się kremowa masa z awokado, którą dodatkowo obsypałam mielonymi migdałami, które także "zmiksowałam" w Nutribullet. Urządzenie te jest wspaniałe, jestem z niego mega zadowolona, mogę polecić każdemu.
Składniki:
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 50 ml napoju kokosowego
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki oleju
- 1/2 awokado
- 2,5 łyżeczki mixu NutriBlast (NutriBullet)
- 1 łyżka nektaru kokosowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- ok. 50 ml napoju roślinnego
- migdały
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną wraz z nasionami chia zmiel w Nutribullet używając ostrza do mielenia.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, a żółtka utrzyj z cukrem kokosowym.
- Do utartych żółtek dodaj zmieloną kaszę i nasiona, proszek do pieczenia oraz mleko. Zmiksuj
- Teraz dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj.
- Na patelni rozgrzej olej, wlej masę, uformuj łyżką okrągły placek, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż ok. 3 minuty. Czynność powtórz z drugiej strony.
- Przygotuj krem miksując wszystkie składniki w Nutribullet, jednak używając już standardowego ostrza.
- Gotowy omlet posmaruj przygotowanym kremem kakaowym oraz posyp zmielonymi w Nutribullet migdałami
Nutribullet w praktyce :)
Przed:
Po:
Nie lubię awokado, więc krem nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOmlet genialny, a najbardziej podoba mi się wierzch :))
OdpowiedzUsuńIdealny na rozpoczecie dnia, w jego trakcie i na jego zakończenie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne :) I ten krem z awokado <3
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda! Kocham takie omlety. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Krem pycha :D Ale po prostu genialnie ten sprzęt mieli :D normalnie drobniutko jak mączka :D
OdpowiedzUsuńTaki zastrzyk energii w sam raz na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń