Wegańskie desery jaglane KOKO YOGO :)

23 grudnia 2016

Na blogu pojawiła się już wcześniej recenzja deserów w wersji kokosowej. Dziś zapraszam na desery jaglane! Jak dla mnie nowość totalna, bo o kokosowych odpowiednikach mlecznych produktów słyszałam nie raz, ale o jaglanych już nie. 


Deser jaglany z dodatkiem kakao 
 woda * kasza jaglana (33%) * mleko kokosowe (30%) * syrop z agawy * glukoza * kakao * substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna * wanilia w proszku * żywe kultury bakterii

Deser pachnie delikatnie kakaowo. Ma gęstą konsystencje. Nie jest przesłodzony, choć ilość cukru na 100 g dochodzi do prawie 7 g, więc sporo. Dodatek kakao jest dobrze wyważony. Nie czuć kokosowych aromatów, a kasza jaglana daje o sobie znać jedynie w niewielkim stopniu. W smaku możesz poczuć także subtelną kwaśność. Deser jest bardzo dobry, smaczny. Przekonał mnie swoim smakiem, abym wróciła do niego ponownie. Szkoda jedynie, że mimo dodatku syropu z agawy marka postanowiła dodać także glukozę.

Energia: 79 kcal
Tłuszcze: 2,3 g
Węglowodany: 13,4 g
Białko: 0,7 g


Deser jaglany o smaku naturalnym 
woda * kasza jaglana (33%) * syrop z agawy * glukoza * substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna * wanilia w proszku * żywe kultury bakterii 

W tym wariancie nie poczułam żadnego aromatu, choć myślałam, że wanilia da o sobie znać, ale jednak nie. Bardzo podoba mi się konsystencja produktu. Jest gęsta, kremowa, jakby "kleista". Jeżeli ktoś z Was gotował kaszę jaglaną, a następnie blendował na krem/budyń to wie, co mam na myśli. Bowiem deser przypomina konsystencją domowej roboty gęsty budyń jaglany. Kolor raczej subtelnie żółty, lekko szarawy. W środku masy można zauważyć odrobinki kaszy, niczym ziarenka sezamu, których obecność jest mało wyczuwalna. Deser ma idealnie dobraną słodycz. Kasza jaglana jest wyczuwalna, choć nie tak intensywnie. Malutkie, czarne ziarenka wanilii są dobrze widoczne, ale ich smak gdzieś zanikł, a szkoda, bo myślę, że dałyby na prawdę dobry efekt smakowy. Podsumowując, deser mi smakował i choć miał lekko specyficzny smak mogłabym do niego powrócić. 

Energia: 53 kcal
Tłuszcze: 0,3 g
Węglowodany: 12,8 g (w tym 7 g cukry)
Białko: < 0,5 g


 Deser jaglany z mlekiem kokosowym 
woda kasza jaglana (33%) mleko kokosowe (30%) * syrop z agawy glukoza substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna wanilia w proszku żywe kultury bakterii 

Jest to deser bardzo zbliżony do wersji poprzedniej, naturalnej. Jedyną różnicą jest dodatek mleka kokosowego, które stanowi 30%. W smaku deser też nie wiele się różni. Konsystencja jest podobna, czyli gęsta, choć może troszeczkę mniej, ale niezbyt zauważalnie. Smak może tylko subtelnie inny. Jest bardziej delikatny, kremowy, ale niestety nie kokosowy. Czuć kaszę jaglaną, a po kokosowych smakach nie ma śladu, podobnie jak wcześniej z wanilią. Mimo tego i tych drobnych różnic ten wariant smakował mi jakoś lepiej od wersji naturalnej. 

Energia: 73 kcal
Tłuszcze: 2,9 g
Węglowodany: 12 g (w tym 5,5 g cukry)
Białko: < 0,5 g

2 komentarze

  1. One są idealną bazą do placuszków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Produkty bardzo ciekawe, z chęcią spróbowałabym takich nowości, bo desery jaglane są raczej niespotykane (chyba, że te robione samodzielnie ;))

    OdpowiedzUsuń