Staram się jeść ryby jak najczęściej się da, aczkolwiek ostatnio mi to nie wychodziło i jakoś o nich zapomniałam. Także od razu musiałam to zmienić. Akurat dobrze się złożyło, bo mając garnek kamienny od Delimano, mogłam przygotować potrawę z rybą szybko i nadal zdrowo. Początkowo miała wyjść zapiekanka, ale chyba końcowy efekt wizualny nie współgrał z moimi założeniami 😂 Filety z dorsza połączyłam z ryżem, warzywami oraz serem mozzarella. Całość zapiekłam w piekarniku i wyszło coś obłędnie pysznego. Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące. Potrawę powtarzałam już kilkukrotnie, gdyż wszystkim bardzo smakuje ❤
Składniki (3-4 porcje):
- 200 g ryżu (u mnie paraboliczny)
- 4 filety z dorsza
- 450 g mrożonych warzywa (brokuł, kalafior, marchew)
- kawałek dyni Hokkaido
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka wędzona
- oliwa z oliwek
- kulka mozzarelli
Przygotowanie:
- Ryż zalej 500 ml wody, lekko osól. Gotuj w garnku (ja użyłam garnek kamienny Stone Legend) ok. 10-15 minut, do momentu, kiedy wraz z ryżem pozostanie jeszcze troszkę wody - przyda się ona podczas pieczenia.
- Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka (garnek kamienny nadaje się do pieczenia w piekarniku dlatego to w nim przygotowałam potrawę, jednak równie dobrze możesz użyć specjalne naczynie/formę przeznaczone do pieczenia w piekarnik). Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku.
- Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą i przyprawami.
- Całość polej oliwą z oliwek (ok. 2-3 łyżki).
- Zapiekaj w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika, aby się rozpuściła.
Więcej o garnku kamiennym Stone Legend marki Delimano pisałam TUTAJ.
Ciekawa opcja z rybą. W następną niedzielę spróbuję, co mi z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo radośnie i musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki :) Z ryba dawno już nie jadłam, więc tym bardziej bym takiej skosztowała :)
OdpowiedzUsuńJadłybyśmy prosto z tego garnka :-D ^_^
OdpowiedzUsuń