Pieczona dynia piżmowa faszerowana komosą z warzywami :)

9 stycznia 2017

Zaraz po mojej ulubionej dyni Hokkaido na drugim miejscu znajduje się dynia piżmowa, którą tym razem postanowiła upiec i nafaszerować. Farsz to iście spontaniczne podejście, dodałam tylko to co miałam akurat pod ręką. Wyszedł przepyszny, lekko pikantny, aromatyczny. W połączeniu z dynią całość smakowała cudownie.


Składniki (2 porcje):
  • dynia piżmowa 
  • 120 g komosy ryżowej (u mnie trójkolorowa)
  • 2 pomidory 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • przyprawy: sól, piecz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, mieszanka ziołowa (Elena), pietruszka suszona (Elena)

Przygotowanie:
  1. Dynię przekrój na dwie części i wydrąż środek. Każdą lekko poprzecinaj, tworząc szachownicę. Teraz oprósz dynie solą i polej oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez ok. 1h, aż będzie miękka. 
  2. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną paprykę i pomidory (polecam je sparzyć i obrać ze skórki). Duś 30 minut. Po tym czasie dodaj sól i przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. 
  3. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w garnku, aby nabrała orzechowego smaku. Zalej szklaną wody i gotuj ok. 15 minut. 
  4. Ugotowaną komosę wymieszaj z warzywami. Tak przygotowanym farszem napełnij upieczone dynie. 

8 komentarzy

  1. O! Super pomysł :) Za 2 tygodnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, ale ja tęsknię za dynią! Nigdzie jej dorwać już nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie niczym z restauracji i to nie byle jakiej ale takiej z gwiazdkami :) Na prawde nie jeden najlepszy szef kuchni nie pogardziłby taką propozycją i zapisał ją w karcie swojej restauracji lub hotelu :) Piękny wygląd a co z tym idzie z pewnością i smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana :* Choć myślę, że daleko mi do takiego dania bardzo jest mi miło, że uważasz inaczej :)

      Usuń
  4. Taki farsz na pewno swietnie komponuje sie ze slodka dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nie byłabym w stanie zjeść dyni w takiej formie, ale ten farsz wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj właśnie w Biedronce była ostatnia piżmowa dynia i gdyby nie fakt, że do torby by się nie zmieściła a zaraz szłyśmy do kościoła to byśmy ją od razu kupiły :-D
    Wspaniale wygląda taka zapieczona :-P

    OdpowiedzUsuń