Jakiś czas temu otrzymałam od EkoHurtownia.pl mieszankę do samodzielnego przygotowania wegańskich burgerów. Według informacji na opakowaniu należy z mieszanki uformować burgery o średnicy 4-7 cm, gdzie wyszłoby od 6 do 12 sztuk. Ja zrobiłam trochę po swojemu i podzieliłam mieszankę na 3 części, w ten sposób tworząc 3 normalnej wielkości "kotlety". Więcej o tej mieszance marki Amisa przeczytacie w TYM wpisie. A tymczasem zapraszam na burgera, który pozytywnie zaskoczył mnie smakiem. Mój pierwszy wegański burger i taki dobry 😄
Składniki (1 burger):
- 1 bułka pełnoziarnista
- kilka plasterków pomidora
- garstka mieszanki sałat
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 45 g mieszanki do wegańskich burgerów (Amisa)
Przygotowanie:
- Odmierzoną ilość mieszanki do burgerów wymieszaj z 60 ml wody i odstaw na 15 minut.
- W tym czasie na oleju (1/2 łyżeczki) podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Kiedy będzie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw.
- Z mieszanki uformuj burgera i smaż na oleju (pozostałe 1/2 łyżeczki) po kilka minut z każdej strony.
- Bułkę przekrój i podpiecz w tosterze. Jedną połówkę posmaruj musztardą, a drugą przygotowaną wcześniej cebulą z czosnkiem. Teraz ułóż sałatę, pomidory i burgera. Przykrój drugą połówką bułki.
Obłęd! Kocham vege burgery :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze :)
UsuńWyglada bardzo smacznie... Zjadłabym na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńDawno nie jadlam burgera - rewelacyjny, chetnie bym zjadla, bo takiego wege nigdy nie probowalam :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowicie, w sumie to już dawno nie jadłam żadnego burgera...
OdpowiedzUsuńO rany, ale mam ochotę na takiego burgera!
OdpowiedzUsuń