Dla wszystkich miłośników masła orzechowego i wszelkich orzechów ❤ Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka orzechowe! Jeszcze ciepłe są mięciutkie, a po wystygnięciu kruchutkie. Przyjemnie słodkie, z nutką słoności, z intensywnym akcentem orzechowym 😋
Składniki (12 sztuk):
- 200 g masła orzechowego mix "4 orzechy" (Terrasana)
- 75 g cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi (opcjonalnie; możesz zastąpić np. ziarnami sezamu lub pominąć)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski o dokładnie wymieszaj widelcem.
- Następnie uformuj 12 średniej wielkości kulek, wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i ugnieć dwoma/trzema palcami, aby powstał charakterystyczny odcisk.
- Ciasteczka piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 12 minut.
Nie robiłam ciasteczek z masła orzechowego, ale robiłam z tahini ;) Wierzę, ze te masła orzechowego z pewnością są przepyszne, aromatyczne i cudownie chrupiące ;)
OdpowiedzUsuńEj, i bez mąki? :D Byłam pewna, że to się nie sklei, a samo masło rozpłynie podczas pieczenia. Super!
OdpowiedzUsuńDokładnie, bez mąki :D Wszystko bardzo ładnie się klei i nie sprawia problemów podczas pieczenia :)
UsuńWyglądają tak tłuściutko i pysznie :))
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo podobne :) Pycha!
OdpowiedzUsuńNasza siostra robiła podobne ciacha ale zamiast konopi dała mąkę ryżową :D Ale to było dobre szczególnie na ciepło :D
OdpowiedzUsuń