Ciasto z fasoli przygotowałam już jakiś czas temu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić czegoś podobnego, aczkolwiek zastępując fasolę ciecierzycą. Tak oto zrodził się pomysł na mocno czekoladowe ciacho, które zachwyci każdego smakosza słodkich smaków i nawet nie poczuje, że jest zrobione z ciecierzycy! Ciasto wyszło genialne! Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, aksamitne! Słodziutkie, z akcentem kokosowym i waniliowym. Czekolada odgrywa tu główną rolę i występuje pod postacią kakao oraz tabliczki czekolady. Coś pysznego! Polecam ❤
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 50 g gorzkiego kakao
- 1 duży, mocno dojrzały banan
- 50 g cukru kokosowego
- 60 g oleju kokosowego
- 60 g masła orzechowego
- 3 duże łyżki wiórków kokosowych (Polski Koszyk)
- 1 łyżka lucumy (Polski Koszyk)
- 100 ml napoju owsiano-waniliowego (Polski Koszyk)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (Polski Koszyk)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (Polski Koszyk)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady (Polski Koszyk)
- plastry kokosowe (Polski Koszyk)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedź z zalewy. Olej kokosowy lekko podgrzej do postaci płynnej.
- Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę wylej do formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarniku i piecz przez 60 minut.
- Ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto, a wierzch obsyp plastrami kokosowym.
Kocham ciecierzycę i coś czuję, że to ciasto idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam ciasta z fasoli, tak samo z ciecierzycy. Twoje wygląda wspaniale: niczym kremowe brownie lub batony RAW a nawet jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńWygląda na takie gęste, zaklejające, lekko zakalcowate (to nie przytyk, bo prawdziwe, "tłuste" brownie właśnie takie jest ;)) i kremowe, a do tego na maksa czekoladowe :D Czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńMoże wygląda, ale kompletnie takie nie jest! :) Ani zakalcowate ani zaklejające, nic z ty rzeczy. To jakby puszystą masę/krem połączyć w ciasto, ciężko to wyjaśnić, ale tak jak napisałam na wstępie ciasto jest bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, aksamitne. W żadnym wypadku nie jest to ani zakalec ani "klejuch".
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i tak pozytywnie zalepiająco, ale jak piszesz, że jest puszyste, tym bardziej zachęca :)
OdpowiedzUsuńTa gliniasta i mokra struktura to musi być miazga :D Uwielbiamy takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńTo nie jest gliniasta struktura! Pisałam o tym powyżej :P Ok, może tak wygląda, ale wyraźnie napisałam na początku, że konsystencja jest całkowicie inna.
UsuńMoże złe słowo użyłyśmy ;) Mokre albo wilgotne pasowało by lepiej :P
UsuńA ile gramów ma 1 puszka ciecierzycy? Ile to ugotowanej?
OdpowiedzUsuńJedna standardowa puszka ciecierzycy to 240 g produktu, bez zalewy, czyli tyle ile potrzeba do użycia w tym przepisie.
Usuń