Surowe czekolady wegańskie :)

8 kwietnia 2017

Czekolady tej marki są jednymi z moich ulubionych. I choć nie jadam czekolad zbyt często, bo zdarza mi się to tak na prawdę sporadycznie to jak już mam jakąś wybrać to jest to czekolada gorzka lub właśnie surowa. Pyszny, naturalny smak, wysoka jakość i większe źródło cennych składników odżywczych. O ile dobrze pamiętam to chyba spróbowałam już wszystkie smaki czekolad COCOA. Każda z osobna jest bardzo dobra i chętnie będę do nich powracać w przyszłości. 

Czekolady dostępne w sklepie Pole Na Stole 




KLASYCZNA
nieprażone ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, kakao w proszku, wanilia Bourbon
 Zawartość kakao 70%.

Naturalny zapach gorzkiej czekolady, gdzie spokojnie możesz wyczuć prawdziwy aromat surowego kakao, z którego powstała owa słodycz. Czekolada jest dość mocno twarda, czuć wyraźnie 70% zawartość kakao, która odznacza się charakterystyczną gorzkawą nutką. Wanilii raczej nie wyczuwam, aczkolwiek w ogóle mi to nie przeszkadza. Bardzo dobra, wykwintna czekolada.  


nieprażone ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, orzechy laskowe, orzechy pekan, wanilia Bourbon
Zawartość kakao 70%

Bardzo lubię orzechy pekan, i tak jak kiedyś ich nie jadałam, tak od jakiegoś czasu stale goszczą w mojej diecie. Czekolada z ich dodatkiem wydaje się być przepysznym połączeniem. I tak też jest! Jedynie żałuję, że jest ich tak mało. Marzeniem jest, aby tylna powierzchnia czekolady była dosłownie cała oblepiona orzeszkami pekan, wówczas ich smak byłby wyczuwalny w każdym gryzie. A tak, czuć jedynie wtedy, kiedy na nie natrafisz. Jednak czekolada nadrabia, i tak jak opisywałam powyżej (jest to ta sama czekolada klasyczna, jednak z dodatkiem orzechów) jest bardzo smaczna. 


WIŚNIA & ACAI 
nieprażone ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, liofilizowana wiśnia 2%, liofilizowane jagody, liofilizowane Acai
Zawartość kakao 60%

Mimo mniejszej zawartości masy kakaowej czekolada jest na prawdę bardzo twarda. Jednak spokojnie - nie ma problemu z ułamaniem kawałka, jednak twardość jest wyczuwalna, także podczas gryzienia. Liofilizowane owoce podejrzewam, że występują tu w postaci proszku, przez co nie widać ich w strukturze czekolady. Ale uwidaczniają się podczas jedzenia, gdzie bardzo dobrze je czuć, gdyż nadają dość mocnej kwaskowej nutki. Nie mogłabym rozpoznać, jakie są to dokładnie owoce, bo tego tak na prawdę chyba nie da się wyczuć. Za to możesz poczuć dość mocną czekoladę, subtelnie słodką z wcześniej wspomnianym akcentem kwasowości. Czekolada była dobra, ale raczej kolejnym razem wybrałabym inny wariant smakowy.


KOKOSOWA 
cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, nieprażone ziarno kakaowca, sproszkowane mleko kokosowe 10%, wanilia Bourbon. 
Zawartość masy kakaowej min. 45%

Ta wersja jest niezwykle delikatna. Konsystencja już bardziej miękka, jednak nie rozpływa się w palcach po ułamaniu kawałka. Jest to jak najbardziej prawidłowe, gdyż zawartość masy kakaowej spadła do 45%. Uwielbiam w niej to, że wyraźnie czuć kokosowe smaki. Czekolada jest też bardzo słodka, jednak jeszcze przeze mnie jest ta słodkość akceptowalna. Przepyszna, polecam po stokroć.



7 komentarzy

  1. Jadłam dwie czekolady z tej firmy... smaczne, ale jak dla mnie bez efektu "wo" (w tej pierwszej poczułam tak jakby banany:P). Niemniej czuć, że to czekolady dobrej jakosci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany w gorzkiej klasycznej? :D Ciekawie :D Dokładnie, czuć wysoką jakość i cudowny smak :) Polecam tą białą kokosowa - pycha! :)

      Usuń
  2. Ta z Acai absolutnie mnie nie kusi, za to skuszę się na gorzką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je uwielbiam. Skład idealny, do tego ciekawe smaki i kokosowa wersja, która jest nietypowa i nie ma chyba drugiej takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko kokosową jeszcze musimy spróbować :D

    OdpowiedzUsuń