Wegański chlebek bananowo-kokosowy :)

4 kwietnia 2017

To jest mój drugi chlebek bananowy. Pierwszy (przepis TUTAJ) był dobry i smaczny, ale ten poniżej to dopiero jest przepyszny! Mimo braku dodatku jajek pięknie wyrasta i nie opada. Ma cudowny bananowo-kokosowy smak z lekką nutką cynamonu. Idealnie słodki, naładowany pysznymi dodatkami w postaci czekolady i chipsów kokosowych. Po prostu przepyszny! 😜



Składniki:
  • 2 średnie dojrzałe banany 
  • 200 g mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka nasion chia (20 g)
  • 50 g migdałów
  • 300 ml napoju roślinnego 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 50 g oleju kokosowego (Cocofina)
  • 60 g nektaru kokosowego (Cocofina)
  • 80 g płatków owsianych 
  • 50 g chipsów kokosowych (Cocofina)
  • 50 g gorzkiej czekolady wegańskiej 
Dodatkowo:

Przygotowanie:
  1. Banana pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera i miksuj wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, nasionami chia, migdałami, mlekiem, cukrem waniliowym, cynamonem, olejem i nektarem. Miksuj do momentu połączenia się składników (ok. 5 minut). 
  2. Następnie w masę wmieszaj płatki owsiane, chipsy kokosowe oraz pokrojoną czekoladę. 
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, a na jej wierzchu ułóż przekrojonego banana, którego możesz oprószyć cynamonem. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 1 godzinę. 
  4. Gotowe ciasto obsyp dodatkowo chipsami kokosowymi. 

7 komentarzy

  1. Kokos i banan to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapamiętać.... nie wchodzić do Ciebie na bloga z samego rana przed śniadaniem :D Ten chlebek to petarda :D Banan, kokos... oj brakuje mi jeszcze kakao a do posmarowania masła orzechowego, ale ja to mam bzika na punkcie tych ostatnich :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha ;) Masło orzechowe było, tylko nie uwieczniłam tego na zdjęciu. Przecież nie mogło obyć się bez posmarowania kawałka chlebka tym przepysznym orzechowym smarowdiłem - pasują do siebie idealnie :) :D

      Usuń
  3. Faktycznie, super Ci wyrósł. I jest taki najeżony bakaliami :) Podbieram na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. W środku wygląda jak prawdziwa poezja :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chlebek bananowy w każde wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie. Skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń