Ostatnio bardzo często przygotowuję właśnie taki zestaw pieczonych warzyw. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pasują do większości dań. Dobrze komponują się na przykład z kurczakiem czy rybą. Smakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :)
Składniki (3-4 porcje):
- 2 duże ziemniaki
- 1 duży batat
- 1 średnia cukinia
- 1 średni bakłażan
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryk ostra/słodka
Przygotowanie:
- Bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak.
- W międzyczasie obierz ziemniaki i batata. Pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w talarki. A gotowego bakłażana w ćwiartki.
- Wszystkie warzywa przełóż miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj.
- Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w 200*C. Piekarnik musi być mocno nagrzany.
Bardzo lubię takie warzywka... idealne do wszystkiego i bez niczego :D
OdpowiedzUsuńA ja mogę takie wcinać nawet solo :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie warzywa, ostatnio zapiekałam cukinię z topinamburem ;)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubimy jeść je z hummusem :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMoge takie jeść tonami :D
OdpowiedzUsuń