Mając do dyspozycji miskę świeżutkich, dopiero co zerwanych truskawek pomyślałam o zrobieniu ciasta. W lodówce zalegał mi duży pojemnik jogurtu sojowego, a w szafce sporo różnych mąk bezglutenowych. Łącząc to wszystko powstało delikatne ciacho z truskawkami w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Jest pyszne! W strukturze widać jakby sypką konsystencję i faktycznie w jakimś stopniu taka jest. Ponad to czuć wyraźną kremowość, lekką tłustość, wyważoną słodycz, wilgotność i cudowny, intensywny aromat truskawek po wyciągnięciu ciasta z piekarnika 😂
Składniki:
- 200 g mąki z ryżu brązowego
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych (zmielonych na mąkę lub gotowa mąka owsiana bezglutenowa)
- 1 opakowanie (40 g) śmietankowego lub waniliowego budyniu bezglutenowego (Amylon)
- 250 g jogurtu sojowego
- 100 g płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g ksylitolu
- 1 bardzo dojrzały banan
- truskawki
Przygotowanie:
- Banana rozgnieć widelcem na "paćkę". Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki, nie musisz używać miksera.
- Formę (u mnie standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, a na wierzchu ułóż truskawki.
- Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 55 minut (do suchego patyczka).
Do kawki, herbatki, bez niczego.. na śniadanie, drugie sniadanie, podwieczorek, deser... w domu, na piknik... zawsze, wszędzie i do wszystkiego - ciasto idealne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda na taki wilgotny i sypki właśnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie, ale takie świeżutkie dopiero co zerwane truskawki u mnie by chyba nie doczekały do ciasta - od razu bym je pożarła :D
OdpowiedzUsuńGdybym wcześniej ich sporo nie zjadła też pewnie nie wykorzystałbym ich do ciasta a spałaszowała :D ;)
UsuńWygląda smakowicie, wilgotne, mięciutkie i na pewno kremowe jak piszesz :)
OdpowiedzUsuńZ różnymi owocami również smakowałoby genialnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo wilgotne!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Te truskawki wywołują ślinotok :D
OdpowiedzUsuńJaką konsystencję powinno mieć ciasto po połączeniu składników i jaki rozmiar keksówki?
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam już jakiś czas temu, nie pamiętam konsystencji, ale wydaje mi się, że była dosyć gęsta. Wymiarów keksówki nie jestem w stanie aktualnie podać, bo nie ma mnie w domu, ale wydaję mi się, że wyjdzie w każdej formie :) Próbuj i daj znać jak smakowało ;)
Usuń