Pierwszy raz jadłam kluski leniwe. Niedawno, całkiem przypadkiem natknęłam się na ich przepis, który był tak prosty i banalny, że musiałam sama spróbować je przyrządzić. Oczywiście pozmieniałam kilka kwestii, w konsekwencji czego wyszły leciutko słodkie kluski na bazie mąki orkiszowej. Muszę przyznać, że jest to całkiem ciekawa propozycja na śniadanie, deser czy także obiad, również w wersji na słono. Kluski są mięciutki i lekko kwaskowate za sprawą twarogu. Szybkie w przygotowaniu, proste, nie wymagające użycia wielu składników.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 75 g mąki orkiszowej razowej (użyłam typ 2000)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- + ok. 20 g mąki do podsypania
Przygotowanie:
- Widelcem rozgnieć twaróg, następnie wymieszaj z jajkiem, a kolejno z mąką, solą i cukrem.
- Kiedy masa będzie już w miarę zwarta (nie może być ani za twarda, ani za miękka) podziel ją na dwie części i z każdej uformuj podłużny wałek.
- Każdy wałek pokrój na średnie kopytka.
- Tak przygotowane kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 2 minuty, a następnie odcedź.
- Podawaj z owocami i jogurtem naturalnym.
Nigdy w życiu chyba nie jadłam klusek leniwych... Ale w ich pyszny smak nie wątpię ;)
OdpowiedzUsuńLeniwe jadłam trzy razy w zyciu - po raz pierwszy dwa, trzy lata temu dzięki blogom kulinarnym... na wytrawnie ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie kluski, ale z mąki gryczanej. Bardzo lubię leniwe, choć najbardziej w wersji na słono z bułką tartą ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie zimne i lekko przesuszone xD Z owocami są pyszne a szczególnie z musem jabłkowym i cynamonem :D
OdpowiedzUsuńNo i teraz mam smaka na kluski! :D
OdpowiedzUsuń