Do jednych z produktów od Piekarni Galicyjskiej należą Bio chlebki. Jest to ekologiczne pieczywo chrupkie, wypiekane z zachowaniem powolnej fermentacji ciasta wytwarzanego na naturalnym zakwasie. Produkowane jest zgodnie ze sztuką rzemieślniczą przez piekarzy z wieloletnim doświadczeniem. Bio chlebki tworzy kompozycja najwyższej jakości ekologicznych składników - mąki o wysokim wyciągu, oliwy z oliwek extra virgin oraz wyselekcjonowanych nasion oleistych. Wszystko to pozwala uzyskać wspaniały i niepowtarzalny smak.
BIOORKISZ
mąka razowa orkiszowa typ 1850 (27,7%) * zakwas żytni (27,7%) - mąka żytnia typ 720, woda * siemię lniane złote (17,5%) * mąka pszenna * siemię lniane brązowe (14,5%) * mąka pszenna graham typ 1850 * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * mąka słodowa pszenna
Bardzo chrupiące kromki pieczywa, które zadowalają smakiem. Skład nieco podobny do niżej prezentowanych ekoorkiszków w formie małych kwadracików. Ze smakiem jest podobnie. Choć w tym przypadku nie wyczułam nawet najmniejszej kwaśności, która uwydatniałaby się za sprawą obecności żytniego zakwasu. Poczułam za to nieco mocniejszą słoność, ale nadal w akceptowalnym wymiarze. Ogólnie - bardzo dobre!
EKOORKISZKI
mąka razowa orkiszowa typ 1850 (27,7%) * zakwas żytni (27,7%) - mąka żytnia typ 720, woda * mąka pszenna * siemię lniane brązowe (16,5%) * mąka pszenna graham typ 1850 * sezam (9,6%) * siemię lniane złote (5,9%) * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * mąka słodowa pszenna
Po otwarciu wydobył się specyficzny zapach, trudny do określenia, choć podejrzewam, że pochodził od żytniego zakwasu. Miałam wrażenie, że kwadraciki były nieco grubsze, pulchniejsze od innych wariantów tego typu. Czuć lekko nutkę kwaśności. Jest jednak do zaakceptowania i nie wpływa negatywnie na smak. Każdy kwadracik pokryty jest sporą ilością nasionek, w tym przypadku siemię lniane w dwóch odsłonach oraz sezam. Bardzo dobry produkt, który mogę polecić.
BIOŻYTNI
zakwas żytni 33,3% (mąka żytnia typ 720, woda) * siemię lniane brązowe (22,4%) * mąka żytnia typ 720 (19,4%) * mąka razowa orkiszowa typ 1850 (27,7%) * mąka pszenna * sezam (9,6%) * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * mąka słodowa pszenna
Ponownie mamy do czynienia z intensywną chrupkością. Smak dość specyficzny, ale łagodny, niemalże nie słony. Czuć tłustość. Widać dużą ilość dodanych ziarenek, które także bardzo dobrze czuć podczas chrupania. Smak dobry, jednak ponownie wybrałabym wersję orkiszową.
EKOGRAHAMKI
mąka pszenna graham typ 1850 (29,7%) * zakwas żytni 29% (mąka żytnia typ 720, woda) * mąka pszenna * sezam (14,1%) * siemię lniane złote (9,2%) * siemię lniane brązowe (8,7%) * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * mąka słodowa pszenna
Bardzo chrupiące kwadraciki w wersji graham. Podczas jedzenie można wyczuć nutkę kwaśności, co wydaje mi się, że jet spowodowane obecnością żytniego zakwasu. Jednak nie wpływa to negatywnie na ogólny smak. Ekograhamki mają idealny dobrany dodatek soli, nie są też "tłustawe", jak było to wyczuwalne w innych wariantach, tych nie eko.
Eko grahamek i tego orkiszowego chetnie bym spróbowała :) Muszę się za nimi rozejrzeć.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że mam w domu żytni i muszę się w końcu za niego zabrać ;) Jak jest mało słony, to dla nnje super.
OdpowiedzUsuńcałkiem smacznie wyglądają choć zwykle na takie pieczywo marudzę :D
OdpowiedzUsuńSą super z hummusem :)
OdpowiedzUsuńJadłam ale w starej szacie graficznej :)
OdpowiedzUsuńJadłyśmy te ostatnie i w sumie dobre ale na raz do spróbowania :D
OdpowiedzUsuń