Mąka z orzeszków arachidowych od Bakal zainspirowała mnie do stworzenia takich oto placuszków śniadaniowych. Bardzo delikatnych i mięciutkich. Placuszki wyszły bardzo smaczne, z intensywnym smakiem i zapachem orzeszków ziemnych, które swoją drogą bardzo lubię. Polecam, na pewną będą Wam smakować.
Składniki:
- 25 g mąki z orzeszków arachidowych (Bakal)
- 25 g mąki owsianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatki: mix bakalii śniadaniowych (Bakal)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 1 minuty.
- Podawaj z owocami i bakaliami.
Masz instynkt,co ja uwielbiam :-). Kocham jesc placuszki,nalesniki,omlety itp. Z samego rana,przepis wchodzi w zycie :-). Czuje,ze zostane Twoim osobistym testerem :-) :-) :-).
OdpowiedzUsuńWow! Idziesz jak burza :D Wszystko po kolei przygotowujesz, więc chyba faktycznie zostaniesz moim osobistym testerem (i co ja powiem mojej rodzinie, która to zazwyczaj jako pierwsza smakuje moich potraw :D) ;)
UsuńTakie placuszki to prawdziwy rarytas dla kubków smakowych i brzuszka ;D
OdpowiedzUsuńNigdzie nie mogę znaleźć tej mąki, a też chętnie bym przygotowała takie placuszki :) Uwielbiam smak fistaszków.
OdpowiedzUsuńSzczerze, to też nigdzie nie natrafiłam na nią w sklepie stacjonarnym :(
UsuńTaką mąkę z orzeszków kupowałam w Netto.
UsuńWyobrażam sobie ile smaku musiała dodać plackom mąka fistaszkowa, muszę się za taką rozejrzeć :)
OdpowiedzUsuńTeż nie znałam tej mąki. Muszę poszukać :)
OdpowiedzUsuńKupowałam w Netto:)
UsuńTa mąka jest genialna! Też robiłam z nią placuszki i wyszły cudne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy tą orzechową mąkę ale placuszków jeszcze z niej nie robiłyśmy :D
OdpowiedzUsuń