Sukces zupy krem z pieczonego kalafiora zachęcił mnie do ponownego przygotowania podobnego kremu na bazie pieczonych warzyw. Jako że mamy w tej chwili sezon dyniowy poniżej znajdziecie przepis na nic innego jak krem z dyni. Nie taki zwykły, bo znajdzie się tu także dodatek pomidorów i ziemniaków. A wszystko, jak wcześniej wspomniałam najpierw upiekłam. Całość wzbogaciłam cebulką, czosnkiem, papryczką chilli i aromatycznymi przyprawami. Wyszło coś genialnie pysznego!
Składniki:
- 1,2 kg dyni
- 300 g pomidorów (u mnie koktajlowe)
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego, dobrze sprawdzi się też sojowe)
- przyprawy: sól, curry, kurkuma, pieprz ziołowy oraz papryka słodka
Przygotowanie:
- Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju rzepakowego i solą. W osobnej misce wymieszaj pomidorki z łyżką oleju i solą. Na blaszce wyłóż dynię i ziemniaki, natomiast pomidorki umieść dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 30 minut.
- W garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez ok. 10 minut posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
- Upieczonej warzywa przełóż do garnka, także powstały podczas pieczenia sok z pomidorów. Dodaj przyprawy, mleko i gotuj całość przez ok. 10 minut.
- Następnie zblenduj na w miarę możliwości gładki krem.
Konsystencja jest idealna - z pewnością wpływa na walory smakowe ;) Zupa krem idealna :)
OdpowiedzUsuńWygląda na niesamowicie kremową, a do tego ma cudny kolor i pyszny skład :)
OdpowiedzUsuńLubię takie gęste kremy :) Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńZ takimi zupami na obiad możemy co chwilę chodzić po dokładkę :D
OdpowiedzUsuńCóż za konsystencja i kolor! Chce się jeść :)
OdpowiedzUsuń