Jeżeli jeszcze nie masz zrobionych pierniczków to już spieszę Ci z pomocą. Poniższe pierniczki przygotujesz w mgnieniu oka i tak samo w mgnieniu oka zostaną one zjedzone 😂 Są to orkiszowe, początkowo bardzo kruche, a z czasem mięciutkie ciasteczka korzenne z masłem orzechowym. Kilka dni temu opublikowałam przepis na pierniczki owsiane, ale tak szybko zniknęły, że musiałam dorobić kolejną porcję. Jednak tym razem zmieniłam nieco recepturę i ponownie jestem bardzo zadowolona z efektu. Można zauważyć, że w tym roku pierniczki robię na bazie masła orzechowego, a to dlatego że wychodzą bardzo smaczne, więc czemu nie? 😃
Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta.
Składniki (2 blaszki ciastek):
- 350 g mąki orkiszowej
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g miodu
- 150 g masła orzechowego z karobem i syropem z agawy (Primavika)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka karobu/kakao
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do pierników.
- W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.
- Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką lub szerokim i cienkim nożem przekładając pierniczki na blaszkę).
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez ok. 7-8 minut. Cieńsze pierniczki potrzebują mniej czasu, grubsze nieco więcej, dlatego obserwuj przypiekanie ciastek podczas pieczenia.
- Po ostygnięciu możesz je udekorować.
No to przyszlas mi z pomoca,bo ja nie mam jeszcze pierniczkow. Dopiero jutro ma przyjsc paczka z maslem piernikowym. Gdyby jednak nie dotarla,to zrobie te z maslem karobowym,bo to mam. A tak szczerze,ktore z tych pierniczkow sa wedlug Ciebie lepsze :-)?
OdpowiedzUsuńObydwie wersje są bardzo smaczne, ale jeżeli miałabym wybrać lepszą to postawiłabym na pierniczki owsiane :)
UsuńZ masłem orzechowym musiały wyjść przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDoskonale! :-)
OdpowiedzUsuńciekawe ciekawe. Trochę zdrowsze, ale sądzę że równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńA my byśmy je jeszcze chętnie jadły smarując masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuńDla mnie wtedy byłoby już o wiele za dużo tego masła orzechowego :D
Usuń
UsuńMasła orzechowego nigdy za wiele xD
Już wyobrażam sobie ich smak :) Boskie wyszły!
OdpowiedzUsuń