Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami :)

2 lutego 2018

Do tych ciasteczek tak na prawdę można powrzucać, "co tylko się chce", co ma się akurat do dyspozycji. To tak zwane ulepki z płatków, u mnie owsiane i gryczane z dodatkiem orzechów i nasion. Masę skleja olej kokosowy, syrop klonowy i jajko. Takie czekoladowe ciacha to pyszna przekąską w ciągu dnia. Zawsze są chrupiące 😄



Składniki (7 szt.)
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków gryczanych 
  • 50 g naturalnej czekolady na gorąco (Szczypta Świata)
  • 60 g płynnego oleju kokosowego 
  • 50 g posiekanych orzechów brazylijskich 
  • 30 g siemienia lnianego 
  • 15 g nasion słoneczniku 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki syropu klonowego 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. 
  2. Uformuj ciastka (w razie trudności w sklejaniu masy zwilż dłonie wodą) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 20 minut. 

5 komentarzy

  1. Schrupało by się takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i zdrowo ;) Ciasteczka i taka gorąca czekolada z jakimś roślinnym mlekiem to byłby idealny podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj schrupałabym! :) Wyglądają cudownie, a ja ostatnio mogłabym ciastka jeść i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli z orzechami to nie trzeba mnie długo namawiać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak są chrupiące to tym bardziej mamy na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń