Już od jakiegoś czasu chciałam zrobić domowe czekoladki, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Dzięki Planta Food moje zapasy masła orzechowego znacząco się powiększyły, dlatego to był najlepszy moment na przygotowanie tych małych słodkości. Przepis jest banalnie prosty i niezwykle szybki! Potrzebujesz jedynie czterech podstawowych składników, aby wyczarować takie pralinki. I tak jak szybko je zrobiłam, tak też szybko, albo nawet szybciej zniknęły. Smakowały każdemu! Były wychwalane i chętnie zajadane! Domowa czekolada z dodatkiem dobrej jakości masła orzechowego smakuje przepysznie.
Masa czekoladowa:
- 50 g oleju kokosowego
- 30 g syropu klonowego/miodu
- 1 czubata łyżka kakao
- 60 g masła orzechowego (Planta Food)
- 15 g syropu klonowego/miodu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj domową czekoladę. Rozpuść olej kokosowy z wybranym słodzikiem i wymieszaj z kakao.
- Do wybranych foremek (u mnie malutkie, papierowe papilotki) nalej po łyżeczce czekolady. Tak przygotowane foremki włóż do zamrażalki na ok. 20 minut, aby spód zastygł.
- W międzyczasie zrób masę orzechową, łącząc wszystkie składniki.
- Po zastygnięciu spodu do każdej foremki nałóż po ok. 1/2 łyżeczki masy orzechowej, tak aby nie przylegała znacząco do brzegów foremek i wystawała ponad nią.
- Teraz wystarczy zalać wnętrze foremek pozostałą ilością czekolady (także po ok. 1 łyżeczce) i wstawić ponownie do zastygnięcia - do lodówki lub zamrażalnika.
*Z podanych proporcji wychodzi ok. 10 małych czekoladek.
To musiała być idealna kombinacja :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że szybko zniknęły - masło orzechowe i kakao to świetne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńPyszna, domowa wersja czekoladek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klasyczne od Reese's więc takie domowe to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMam na nie ochotę ;)
OdpowiedzUsuńTe czekoladki nigdy się nie znudzą <3
OdpowiedzUsuńMniam jakie cudowne czekoladki :-)
OdpowiedzUsuń