FIT sałatka jarzynowa w lżejszej wersji :)

9 marca 2018

Stara, dobra sałatka jarzynowa. Ktoś jej nie jadł? Chyba nie ma takiej osoby 😂 Zrobiona z ogólnodostępnych warzyw, jajek i majonezu. To właśnie ten ostatni składnik wpływa szczególnie na jej kaloryczność. Dlatego, aby odchudzić taką sałatkę wystarczy jedynie zrezygnować z majonezu lub dodać go w mniejszej ilości, a pozostałą część zastąpić jogurtem naturalnym. I to cały sekret fit sałatki jarzynowej 😂 U mnie zawsze wygląda to tak, że jeżeli jest robiona sałatka jarzynowa i faktycznie mam na nią ochotę to część zostaje dla mnie odłożona, abym mogła ją zrobić po swojemu - czyli zastąpić majonez jogurtem naturalnym i taka wersja jest dla mnie najlepsza.

Jeżeli chodzi o majonez to nie jem go już od bardzo dawna i jakoś nigdy go za bardzo nie lubiłam, przez co nie jadłam prawie wcale. Wiadomo, jako dziecko na pewno zjadałam jego minimalne ilości, właśnie np. w takiej sałatce, czy z jajkiem na kanapce, ale na tym był koniec. Jest to produkt, w którym nie widzę nic dobrego. Ale nie napiszę, że nie byłam zainteresowana wersją ekologiczną tego produktu. I wiecie co? Spróbowałam raz, a resztę oddałam. Smak znacząco odbiega od standardowego majonezu, a konsystencja jest dziwna i jakby gumowata. Produkt ekologiczny, ale co z tego? Skład taki sobie, a smak, jak dla mnie bardzo nie dobry. A odnośnie produktów ekologicznych. Pamiętajcie, że to co ekologiczne nie znaczy, że jest mega zdrowe czy jak dużo osób myśli dietetyczne! Spójrzcie na wartość odżywczą poniższego majonezu - jest większa niż nie jednego normalnego majonezu, dostępnego w supermarketach. 
Podsumowując, swoją ciekawość zaspokoiłam i umocniłam zdanie, że żaden majonez nie jest mi do życia potrzebny 😂 No może jeszcze kiedyś spróbuję wersji wegańskiej, jak zdarzy się taka okazja 😃


Składniki:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie ogórki kiszone 
  • 1/2 standardowej puszki groszku
  • 1/2 standardowej puszki kukurydzy 
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 
  • 1-2 łyżki majonezu (użyłam Biona - Eko Hurtownia)
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaku dość dobrze umyj, ale nie obieraj! Przełóż do garnka, zalej wodą do zakrycia warzyw. Gotuj od momentu zagotowania 30 minut. Muszą być półtwarde, nie mogą być rozgotowane. 
  2. Jajka ugotuj na twardo. 
  3. Ugotowane i ostudzone warzywa obierz i pokrój wraz z jajkami w kostkę. 
  4. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 

6 komentarzy

  1. Ja zawsze daję jeszcze pora i jabłko :D Majonezu do mojej wersji nie daję w ogóle (nie, że nie lubię, bo taki kupny bardzo lubię, ale jest to po prostu niezdrowe) - tak jak Ty, używam jogurtu (ostatnio dałam sojowy i też się dobrze sprawdził :)). Na święta obowiązkowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Por i jabłko to dla mnie nowość :D Nigdy u mnie się tego nie praktykowało, jeżeli chodzi o tradycyjną sałatkę jarzynową :D Dokładnie, świąteczny must have :D

      Usuń
  2. Polubiłam sałatkę jarzynową jak odkryłam, że można dodać do niej znacznie mniej majonezu (na moją dużą porcję na kilka razy dodaję łyżkę). I tak jak Ola dodaję jabłko i pora, a nie dodaję kukurydzy, musztardy i jogurtu. Każdy ma inną recepturę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie widzę, że receptur jest dużo :) Nie znałam wersji z dodatkiem pora i jabłka :)

      Usuń
  3. Ja w swojej wersji dodawałam tylko jogurt naturalny gęsty i musztardę - mojej rodzince smakowała ;) Nie dodajemy ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak majonez to ewentualnie taki domowy ale też potrafimy spokojnie bez niego żyć ;)

    OdpowiedzUsuń