Ostatnio wpadły w moje ręce dwa opakowania ekologicznej kaszki kukurydzianej od Bio Planet. I zastawiałam się jak mogłabym je wykorzystać. Samej kaszki kukurydzianej chyba nigdy nie jadłam, choć wiedziałam o jej istnieniu. Aczkolwiek nigdy nic mnie do niej nie zachęcało, dlatego też nie znalazła miejsca w mojej diecie. Jednak jak już ją mam to muszę ją jakość wykorzystać. Padło na placuszki z dodatkiem warzyw. Kaszka dobrze skleiła masę, choć pomogły jej w tym też jajka. W smaku czuć wyraźnie cebulkę, czosnek, cukinię i chrupiącą marchew, czyli wszystko co się w nich znajduje. Są bardzo smaczne, zdecydowanie polecam.
Składniki:
- 200 g kaszki kukurydzianej (Bio Planet)
- 1/2 średniej wielkości cukinii
- 1 duża marchew
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy/rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszkę kukurydzianą zalej 500 ml wody i zagotuj. Od momentu zagotowania energicznie mieszaj, aby kaszka się nie przypalała. Po chwili zdejmij z ognia. Ugotowana kaszka powinna być bardzo gęsta. Odstaw, aby nieco ostygła.
- Warzywa obierz (oprócz cukinii) i zetrzyj na tarce. Wymieszaj rękoma razem z kaszką, przyprawami i jajkami.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron, razem ok. 10 minut, do momentu aż kotleciki ładnie się zarumienią.
Dodatkowe informacje:
⟶ Lepiej i łatwiej smaży się małe kotleciki niż duże. Dlatego nakładaj ok. 1 łyżkę masy.
⟶ Lepiej i łatwiej smaży się małe kotleciki niż duże. Dlatego nakładaj ok. 1 łyżkę masy.
Chyba nigdy nie jadłam kaszki kukurydzianej, ale nie wątpię, że to świetny dodatek do placków :)
OdpowiedzUsuńCzyli tak samo jak ja :)
UsuńWyglądają na takie fajne i delikatne :)
OdpowiedzUsuńFajne takie kotleciko-placki :) Uwielbiam kaszkę kukurydzianą, a więc musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńJem kaszkę kukurydzianą tak jak manną - i uwielbiam ją :) Takie jej użycie jest nietypowe, ale z całą pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńA ile placuszkow wychodzi z przepisu?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam dokładnie ile, ale dość sporo :) Myślę, że powyższe proporcje odpowiadają około czterem porcjom :)
Usuń