Już jakiś czas temu moją uwagę zwróciły produkty z przyciągającą wzrok niebieską kukurydzą na etykiecie. Po bliższym zapoznaniu się z nimi okazało się, że to produkty marki Blue Corn, która oferuje cztery różne produkty wykonane z dość intrygującej niebieskiej kukurydzy.
Blue Corn - to z angielskiego niebieska kukurydza, zwana również kukurydzą fioletową lub Hopi Corn. Jest to w 100% naturalna, wolna od GMO odmiana kukurydzy uprawiana od setek lat przez Indian z plemienia Hopi w południowych rejonach Ameryki.
Zalety niebieskiej kukurydzy w pigułce:
❤️ naturalna prastara odmiana, niemodyfikowana genetycznie czyli 100% wolna od GMO
❤️ nowa funkcjonalna żywność dla osób dbających o zdrowie oraz osób na diecie bezglutenowej,
❤️ wprowadza naturalny niebieski kolor do potraw (niebieski chleb, pierogi, makaron oraz wypieki jak muffinki, ciasta i inne)
❤️ bogata w antyoksydanty (według przeprowadzonych badań ziarno kukurydzy bluecorn zawiera 4.125mg/kg antyoksydantów)
❤️ 30% masy ziarna niebieskiej kukurydzy stanowi białko
❤️ źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach (B, D, E, K)
❤️ źródło związków mineralnych (magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo)
Niebieską kukurydzę cechuje naturalnie słodki, lekko orzechowy smak. Dotyczy to również produktów wytwarzanych na bazie niebieskiej kukurydzy. Nawet popcornu! A swój kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, nadającym barwę kwiatom i owocom.
Sprawdźcie poniżej, co ciekawego marka Blue Corn stworzyła z niebieskiej kukurydzy 😉
KASZKA
Drobna kaszka, z której udziałem możesz przygotować wiele potraw, m.in. włoską polentę, deser, kluseczki kukurydziane czy użyć jej jako panierkę lub do zagęszczania różnych dań. Jest lekkostrawna i odznacza się słodko-orzechowym smakiem.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno z niebieskiej kukurydzy (z którego została wykonana kaszka) zawiera 3792 mg/kg antyoksydantów.
MĄKA
Mąka z niebieskiej kukurydzy doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Użyj jej do przygotowania naleśników czy placuszków. A końcowe dania będą charakteryzowały się niebieską barwą! Mąką ta jest również pełnoziarnista.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985 mg/kg antyoksydantów.
POPCORN
Niby zwykły popcorn, ale jednak niezwykły. Smakiem przypomina normalny popcorn, jednak kształtem ziarenka wydają mi się nieco mniejsze. Nie doszukałam się także niebieskiej barwy popcornu, a szkoda, bo efekt byłby fenomenalny. Ale mimo to nadal uważam go za świetny i bardzo dobry.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno niebieskiej kukurydzy popcorn zawiera 2355 mg/kg antyoksydantów.
PIRAMIDKI KUKURYDZIANE
Piramidki z niebieskiej kukurydzy to w 100% naturalny wyrób powstały metodą ekspandowania, nie stosując dodatku tłuszczu. Wykorzystane zostały najlepsze ziarna i odrobina soli himalajskiej, aby stworzyć wyjątkowe, pełne naturalnego smaku, zdrowe przekąski. Smakują świetnie! Są mega chrupiące, subtelnie słone (nie przesolone) i niekiedy można zauważyć niebieską barwę.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno z niebieskiej kukurydzy (z którego zostały wykonane piramidki) zawiera 3792 mg/kg antyoksydantów.
Znacie produkty Blue Corn? Mieliście już styczność z niebieską kukurydzą?
Kupiłam jakiś czas temu kaszkę i popcorn, chyba najwyższy czas przetestować :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to nowość:)
OdpowiedzUsuńWow, ale kuszące te rzeczy :D Czekam na to, co wyczarujesz z kaszki <3
OdpowiedzUsuńNie znam, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś je kupić. Czekam z niecierpliwością na przepisy z ich wykorzystaniem u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałyśmy tych produktów :) Ciekawe jak sprawdzą się w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńOstatnio właśnie o niej usłyszałam i byłam mega zaskoczona.
OdpowiedzUsuńSame dobroci! :)
Pycha😁 własnie się zajadam
OdpowiedzUsuńKupiłam popkorn, ale nie wyszedł tylko niewiele ziaren się popkornowało. Co trzeba zrobić by się udało? Wygląda i smakuję świetnie, ale ...
OdpowiedzUsuńA jak go prażyłaś? Ja go osobiście robię na patelni z odrobiną masła i jakoś się udaje.
UsuńRobiłam na rozgrzanym oleju , spróbuję Twoim sposobem. Dzięki.
Usuń