Produkty marki Helpa nie zawsze muszą być wykorzystywane tylko w słodkich potrawach, jak mogłoby się wydawać. Świetnie nadają się także do tych drugich - wytrawnych. O czym świadczą poniższe placuszki z cukinią. Są przesmaczne, z wyczuwalnym akcentem cukinii i czosnku (jeżeli chcesz możesz pominąć ten składnik). W odczuciach niektórych mogą być nieco suche, dlatego jeżeli chcesz tego uniknąć usmaż je na większej ilości tłuszczu lub tak jak ja, podawaj z jogurtem greckim.
Myślę, że dzieci będą zachwycone!
Składniki:
- 100 g kaszki owsiano-jaglano-gryczanej (Helpa)
- 140 g cukinii
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach, a cukinię z cebulą na dużych.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy.
- Smaż z dwóch stron do zarumienienia.
- Świetnie smakują z gęstym jogurtem greckim.
Na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńW sezonie na cukinię placki z tego warzywa są jednymi z moich ulubionych, najbardziej lubię w połączeniu z bananem ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na użycie kaszki ;)
Nie tylko dzieci byłyby zachwycone :D Pandy też by się nimi zajadały :D
OdpowiedzUsuńDawno takich nie jadłam :) Już nie mogę się doczekać tego sezonu na cukinie!
OdpowiedzUsuńJa tam uwielbiam połączenie cukinii i czosnku - placuchy idealne :D
OdpowiedzUsuń