Puszysty omlet kakaowy :)

5 kwietnia 2018

Już samo zdjęcie poniżej pokazuje, że omlet faktycznie jest mega puszysty, o strukturze nieco piankowej. Wszystko to za sprawą dodatku ekologicznej mąki z lnu od marki Bio Planet. Mąka ta to nic innego jak zmielone siemię lniane, w tym przypadku brązowe. Mąka jest też odtłuszczona. W składzie omleta znajduje się ponad to moja ulubiona mąka owsiana, kakao, a do osłodzenia użyłam ksylitolu. Omlet wychodzi bardzo smaczny, delikatny, mięciutki



Składniki:
  • 30 g mąki owsianej 
  • 30 g mąki z lnu (Bio Planet)
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka 
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz oleju!) przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą łyżki. 
  2. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, uformuj okrągły placek i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne ok. 5 minut. Obserwuj, aby omlet się nie przypalił. Czas smażenia może się skracać i wydłużać.  
  3. Gotowy podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie powidła śliwkowe, owoce, tahini. 

3 komentarze

  1. Idealny na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet bajeczny, ale moją uwagę zdecydowanie przykuło to mango! Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń