Już samo zdjęcie poniżej pokazuje, że omlet faktycznie jest mega puszysty, o strukturze nieco piankowej. Wszystko to za sprawą dodatku ekologicznej mąki z lnu od marki Bio Planet. Mąka ta to nic innego jak zmielone siemię lniane, w tym przypadku brązowe. Mąka jest też odtłuszczona. W składzie omleta znajduje się ponad to moja ulubiona mąka owsiana, kakao, a do osłodzenia użyłam ksylitolu. Omlet wychodzi bardzo smaczny, delikatny, mięciutki.
Składniki:
- 30 g mąki owsianej
- 30 g mąki z lnu (Bio Planet)
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz oleju!) przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, uformuj okrągły placek i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne ok. 5 minut. Obserwuj, aby omlet się nie przypalił. Czas smażenia może się skracać i wydłużać.
- Gotowy podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie powidła śliwkowe, owoce, tahini.
Idealny na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńKochamy wręcz takie omlety :D
OdpowiedzUsuńOmlet bajeczny, ale moją uwagę zdecydowanie przykuło to mango! Cudowne :)
OdpowiedzUsuń