Na początku trochę się obawiałam, że ciasto może mi nie wyjść, jednak mimo to i tak podjęłam się tego ryzyka, które finalnie bardzo, ale to bardzo się opłacało. Ciasto wyszło fantastyczne! W pełni udane. Dla mnie to po prostu perfekcyjne, zdrowe ciasto drożdżowe. Mąkę pszenną zamieniłam na płatki owsiane, biały cukier na cukier kokosowy, a margarynę na olej kokosowy. Drożdże pracowały jak należy, co w konsekwencji dało puszyste, wyrośnięte wnętrze ciasta. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, dlatego też użyłam jego jako owocowego (choć tak na prawdę jest warzywem 😂) dodatku, jednak z powodzeniem możesz użyć innych owoców - truskawek, malin czyli śliwek. Jeżeli wykorzystasz płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe jednocześnie Twoja drożdżówka będzie pozbawiona glutenu.
Koniecznie spróbujcie tego przepisu, będziecie zachwyceni cudownym zapachem ciasta drożdżowego i jego niesamowicie pysznym smakiem 😍 Dodatkowo, na samym dole wpisu zamieściłam wartości odżywcze dla całego ciasta.
Składniki:
- 400 g płatków owsianych
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 60 g cukru kokosowego + 1 łyżka
- 60 g oleju kokosowego
- 3 jajka + 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki mielonej wanilii
- 4 laski rabarbaru + 3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj zaczyn. Do rondelka przelej mleko, dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru kokosowego. Podgrzewaj ciągle mieszając. Pamiętaj, nie zagotuj mleka i nie doprowadź do wysokiej temperatury. Mleko powinno tylko lekko się podgrzać, aby możliwe było w nim rozpuszczenie składników. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
- W międzyczasie zmiel płatki owsiane na mąkę lub użyj gotowej mąki owsianej. Rozpuść także olej kokosowy, aby miał płynną postać.
- Do miski przełóż zmielone płatki, wanilię, cukier kokosowy, rozpuszczony olej, wbij 3 jajka i dodaj zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się rzadką konsystencją - taka ma być. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wysmaruj za pomocą pędzelka żółtkiem wymieszanym z odrobiną ciepłej wody. Kolejno wyłóż równomiernie pokrojone laski rabarbaru wymieszane z ksylitolem.
- Ciasto wstaw do piekarnika (nie nagrzanego!) i piecz przez 35 minut w 180*C, w termoobiegu.
Wartość odżywcza całego ciasta:
energia: 2918 kcal
węglowodany: 396 g
w tym cukry: 80 g
tłuszcze: 123 g
białko: 90 g
Parę kawałków w pudełeczko i można iść na piknik <3
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czym i w jakich proporcjach można zastąpić cukier kokosowy?
OdpowiedzUsuńKsylitolem lub erytrolem, w takich samych proporcjach. Tylko do zaczynu dodaj po prostu zwykły cukier, aby drożdże urosły :) Myślę, że równie dobrze sprawdziłby się także jakiś syrop - klonowy czy daktylowy, zamiast właśnie cukru kokosowego.
UsuńJak upieczesz ciacho koniecznie daj znać czy się udało :)
Do zaczynu nie daje się mąki?
OdpowiedzUsuńSkoro nie jest napisane, to nie :)
UsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam
OdpowiedzUsuń