Przepyszne ciasto z burakiem i czekoladą - wegańskie :)

17 czerwca 2018

Mając do dyspozycji ugotowane już buraki wpadłam na pomysł, aby wykorzystać je do zrobienia ciasta, które planowałam już jakiś czas temu. Ponad to użyłam także produktów od marki The Raw Chocolate , dzięki którym powstała pyszna polewa czekoladowa. Ciasto wyszło nieziemsko pyszne! Początkowo, po wyciągnięciu z piekarnika pachniało intensywnie słodkim burakiem, później aromat nieco opadł, a w smaku warzywa kompletnie nie czuć. Jest lekko wilgotne, ale zarazem puszyste i mięciutkie. Świetnie komponuje się z czekoladowymi smakami. Jest w 100% wegańskie! A używając płatków owsianych bezglutenowych może być też pozbawione glutenu. Smakowało dosłownie wszystkim i proszono o dokładkę, także możecie się domyślać, że ciasto zniknęło w kilka chwil. 



Składniki:
  • 200 g płatków owsianych 
  • 50 g cukru kokosowego (The Raw Chocolate)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • szczypta soli 
  • 40 g masła kakaowego (The Raw Chocolate)
  • 200 g ugotowanego buraka (ok. 1,5 średniej sztuki)
  • 150 ml mleka (u mnie migdałowe)
Polewa czekoladowa:

Przygotowanie:
  1. Płatki zmiel na mąkę. Jeżeli masz gotową mąkę owsianą użyj ją i pomiń ten etap. 
  2. W rondelku rozpuść masło kakaowe. Tylko do rozpuszczenia!
  3. Buraka wraz z mlekiem zblenduj na gładką konsystencję. 
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. 
  5. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut, w termoobiegu. 
  6. Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia. 
  7. Następnie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka przełóż masło kakaowe i rozpuść je do płynnej konsystencji. Kolejno dodaj kakao i cukier kokosowy. Mieszaj chwilę pozostawiając na małym ogniu. Następnie ściągnij z gazu i mieszaj jeszcze chwilę do rozpuszczenia się cukru. 
  8. Lekko ostygniętą czekoladę wylej na wierzch ciast i obsyp suszoną morwą.
  9. Wstaw do lodówki do stężenia, czyli około 30 minut. 

3 komentarze