Kolejna propozycja na słodkie śniadanko, a mianowicie naleśniki. Przygotowałam je ponownie z 3 składników, a bazą jest mąka jaglana. Są proste w przygotowaniu i nie stwarzają najmniejszych problemów ze smażeniem. Dodatkowo podałam je z pysznym kremem malinowym, na którego przepis także znajdziecie poniżej. Całość smakuje przepysznie, także zdecydowanie polecam jaglaną wersję naleśników.
A tutaj przepisy na inne naleśniki w prostych i smacznych wersjach → NALEŚNIKI OWSIANE ● NALEŚNIKI STRACIATELLA ● NALEŚNIKI GRYCZANE
Składniki:
- 60 g mąki jaglanej (Look Food)
- 1 jajko
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- olej kokosowy w sprayu - optymalnie (Look Food)
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego (Look Food)
- duża garść świeżych malin
- dodatkowo: maliny, borówki, ekspandowany amarantus (Look Food)
Przygotowanie:
- Mąkę dokładnie wymieszaj z jajkiem i mlekiem. Odstaw na 10 minut.
- Małą patelnie dobrze rozgrzej i spryskaj lekko olejem. Wlej pierwszą porcję ciasta (podziel je tak, aby wyszły przynajmniej 4 naleśniki; mi wyszło 5 sztuk) i smaż przez ok. 1-2 minuty. To samo powtórz z drugiej strony.
- Naleśniki podawaj z kremem malinowym, który przygotujesz poprzez wymieszanie widelcem wszystkich składników, jednocześnie rozgniatając maliny.
- Na wierzch naleśników ułóż dodatkową porcję owoców i posyp ekspandowanym amarantusem.
Chętnie zjadłą bym takiego naleśniczka :)
OdpowiedzUsuńWieki już nie jadłam naleśników :) Cudowne!
OdpowiedzUsuńZ jaglanej mąki chyba nawet nigdy naleśników nie robiłyśmy :) Zresztą w ogóle tej mąki w swojej kuchni nie używamy :)
OdpowiedzUsuń