Zauważyłam ostatnio wśród swoich mąkowych zapasów mąkę ryżową, której termin ważności powoli dobiegał końca. Zatem chcąc ją jakoś zużyć postawiłam na omleta, które swoją drogą jadam od jakiegoś czasu bardzo często na śniadanie. Omlet jest bezglutenowy, a jego istotnym składnikiem jest brzoskwinia. Całość smakuje bardzo dobrze, a dzięki obecności owocu placek nie jest suchy.
Składniki:
- 60 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 brzoskwini
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz brzoskwini dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i wlej masę. Smaż na średnim ogniu przez chwilę i zaraz powciskaj w masę kawałki brzoskwini. Dalej smaż już pod przykryciem przez ok. 3 minuty, następnie przewróć omleta i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
- Podałam z masłem orzechowym.
Wygląda jak sernik z brzoskwiniami :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy kiedy owocki się fajnie przypieką :)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie jadłam omleta, o raju :D Ja lubię mąkę ryżową w kruchych wypiekach - idealnie się do tego nadaje :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taki... jutro go zrobię! :)
OdpowiedzUsuńCzy z tego nie wychodzi taki pankejk, bo w sumie taki sam przepis jak na nie właśnie?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem pytania. Jaki "pankejk"?
Usuń