Jesienna owsianka z dynią i bananem :)

27 września 2018

Owsiankę przygotowałam w wersji na zimno, bo jest to tzw. owsianka nocna, aczkolwiek nic nie stoi nie przeszkodzie, aby rano, gotowy już miks jedynie podgrzać. Smak jest bardzo ciekawy, tym samym bardzo smaczny, wzbogacony o jedno z moich ulubionych warzyw, czyli dynię. 




Składniki:
  • 30 g płatków owsianych 
  • 30 g płatków gryczanych 
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • 1/2 średniego banana (65 g)
  • 75 g pure z dyni (ok. 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 
  • 150 ml mleka sojowego lub innego 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 

Przygotowanie:
  1. Mleko zmiksuj z bananem i dyniowym pure*
  2. Następnie powstałym koktajlem zalej wszystkie pozostałe składniki przełożone wcześniej do słoika i dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  3. Wstaw do lodówki na noc. 
  4. Przed podaniem możesz podgrzać owsiankę, możesz także dodać owoce. 

*Jeżeli nie masz takiego produktu możesz skorzystać z gotowca (wiem, że marka Look Food wprowadziła na rynek gotowe, pasteryzowane pure z dyni). Możesz takie pure przygotować także samodzielnie, przepis TUTAJ. Możesz również zrobić je na jeden raz, a mianowicie wystarczy ugotować na parze lub upiec w piekarniku preferowany kawałek dyni, a następnie miąższ zmiksować blenderem na pure.

Słoiczek marki Ball pochodzi ze sklepu abondant.pl. Znajdziesz tam także m.in. wielorazowe słomki wykonane ze stali nierdzewnej lub szkła 😉

3 komentarze

  1. Kurczę, dynia dynią (uwielbiam ją, choć chyba nie robiłam owsianki z jej dodatkiem), ale maliny <3 Wyśmienity miks, zwłaszcza z korzennymi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy dynię z jej uniwersalność :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ma kolorek :) No i te maliny <3

    OdpowiedzUsuń