Proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, pełne różnych warzyw, kaszy gryczanej, ziaren soi, a także aromatycznych przypraw. Jest to opcja bezmięsna i bezglutenowa. Z poniżej użytych składników wychodzą 2-3 porcje.
Składniki (2-3 porcje):
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 brokuła
- 1 malutka dynia Hokkaido
- 100 g ugotowanych ziaren soi
- 120 g kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy (użyłam jednorodnych mieszanek Knorr): 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
- Dynię oczyść i wydrąż środek. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, jeżeli używasz innej wówczas musisz ją obrać.
- Wszystkie warzywa pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę z pieczarkami i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć brokuła i dynię, podsmażaj chwilę, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną.
- Do warzyw dodaj sól i przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut.
- Na koniec dodaj ugotowane ziarna soi oraz kaszę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Wartości odżywcze (dla całego dania):
energia: 913 kcal
białko: 47 g
tłuszcze: 25 g
węglowodany: 148 g
Wartości odżywcze (dla 1/3 porcji):
energia: 304 kcal
białko: 16 g
tłuszcze: 8 g
węglowodany: 49 g
Uwielbiam takie potrawki :) Kaszotto jeszcze nie jadłam, ale jest w planach!
OdpowiedzUsuń