Kaszotto z warzywami i soją - wegańskie, bezglutenowe :)

19 października 2018

Proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, pełne różnych warzyw, kaszy gryczanej, ziaren soi, a także aromatycznych przypraw. Jest to opcja bezmięsna i bezglutenowa. Z poniżej użytych składników wychodzą 2-3 porcje.


Składniki (2-3 porcje):
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 brokuła
  • 1 malutka dynia Hokkaido
  • 100 g ugotowanych ziaren soi 
  • 120 g kaszy gryczanej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • przyprawy (użyłam jednorodnych mieszanek Knorr): 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
  1. Dynię oczyść i wydrąż środek. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, jeżeli używasz innej wówczas musisz ją obrać. 
  2. Wszystkie warzywa pokrój. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę z pieczarkami i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć brokuła i dynię, podsmażaj chwilę, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut. 
  4. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. 
  5. Do warzyw dodaj sól i przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. 
  6. Na koniec dodaj ugotowane ziarna soi oraz kaszę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. 

Wartości odżywcze (dla całego dania):
energia: 913 kcal
białko: 47 g
tłuszcze: 25 g
węglowodany: 148 g

Wartości odżywcze (dla 1/3 porcji):
energia: 304 kcal
białko: 16 g
tłuszcze: 8 g
węglowodany: 49 g

1 komentarz

  1. Uwielbiam takie potrawki :) Kaszotto jeszcze nie jadłam, ale jest w planach!

    OdpowiedzUsuń